Glitter, glamour en moord

VermoordeschoonheidJ.D. Robb – Vermoorde schoonheid. Vertaald uit het Engels (Immortal in Death). ISBN 978-90-225-6908-5, 327 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: De Boekerij 2014.

Derde deel uit de futuristische thrillerserie van J.D. Robb.

Aan de vooravond van haar huwelijk met Rourke (het aanzoek staat aan het eind van het vorige deel) krijgt Eve Dallas, inspecteur Moordzaken, New York Police and Security Department, te maken met het feit dat haar hartsvriendin Mavis beschuldigd wordt van moord op de ex van haar vriend, de modeontwerper Leonardo. Dezelfde Leonardo die de bruidsjurk van Eve aan het ontwerpen is. Eve stort zich met hartstocht op het onderzoek, want ze gelooft rotsvast in de onschuld van Mavis en wil die zo snel mogelijk bewijzen. Ze wordt daarbij geassisteerd door de jonge, knappe en ambitieuze agent Peabody.

Dit verhaal speelt zich natuurlijk ook weer af in 2058, een tijd van interplanetair verkeer, droids en voedselschaarste waarin alleen de superrijken, waaronder Rourke, zich een normale kop koffie en ‘normaal’ eten kunnen veroorloven. Na lang tegenspartelen heeft Eve zich gewonnen gegeven en weet ze zo nu en dan zelfs van het ‘decadente’ leven van haar toekomstige echtgenoot te genieten.

Ook de humor ontbreekt niet. Ronduit hilarisch zijn de passages rondom de voorbereidingen voor het huwelijk, bijvoorbeeld als Eve zich door Leonardo naakt de maat moet laten nemen voor haar trouwjurk. En dan blijkt ze haar onderzoek te moeten doen in het wereldje van haute couture, glitter en glamour, waarin ook nu nog steeds drugsgebruik een belangrijke rol speelt.

In dit deel leert de lezer de stoere, maar eveneens kwetsbare Eve Dallas weer wat beter kennen. Ze wordt opeens geconfronteerd met tot nog toe geblokkeerde herinneringen uit haar afschuwelijke jeugd, wat haar ook nog eens een enorm schuldgevoel oplevert, een bijzonder traumatische ervaring. Gelukkig krijgt ze hulp en veel begrip bij het verwerken.

Wie zoals ik na het lezen van de eerste twee boeken uit de reeks (http://bit.ly/1hyWKE5 en http://bit.ly/1nQWcPo) inmiddels een fan van Robb’s Eve Dallas is geworden zal ook weer veel leesplezier hebben aan dit derde deel uit de reeks, dat overigens ook prima ‘los’ gelezen kan worden. Het is niet alleen spannend met een origineel uitgewerkt plot, intrigerende toekomstbeelden en bij tijd en wijle goed beschreven en zeker ‘functionele’ seks, je gaat ook steeds meer van Dallas houden.

Robb handhaaft in deze thriller haar hoge niveau. Op naar het volgende deel.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.