Eén groot avontuur

DekleineBactriërJacques Verbeek – De kleine Bactriër. ISBN 978-90-484-3189-2, 351 pagina’s, € 20,95. Zoetermeer: Free Musketeers 2014.

Meer dan een intrigerend reisverhaal rond het begin van onze jaartelling

Dit is het derde boek van Jacques Verbeek (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=832 en http://bit.ly/1dDSmne). Er is weliswaar sprake van enig verband tussen de drie romans, maar dat is dermate marginaal dat de boeken rustig afzonderlijk gelezen kunnen worden. Uiteraard profiteren alle drie de boeken van de boeiende schrijfstijl van de geboren verhalenverteller Verbeek, die ervoor zorgt dat het de geïnteresseerde lezer grote moeite kost om het boek terzijde te leggen omdat ‘de plicht roept’.

Bactrië was in de oudheid een landstreek in het noordoosten van het huidige Afghanistan. Het was enkele eeuwen een zelfstandig koninkrijk. In het eerste deel lezen we waarom de ‘kleine Bactriër’, generaal Crios, in ongenade valt bij de koning, moet vluchten en lange reizen te paard en te voet maakt naar een veilige plaats, wat hem allemaal overkomt, wie hij allemaal ontmoet, hoe hij onderweg de liefde van zijn leven vindt en terugvindt en zich uiteindelijk met haar en een aantal dierbaren in het verre India vestigt.

Het tweede deel gaat over Crios’ zoon Tariq en diens zucht naar avontuur. Hij wordt zeeman en krijgt uiteindelijk Sidon (in het huidige Libanon) als thuishaven, waar zijn ouders zich bij hem en zijn vrouw voegen.

In het derde deel lezen we het verhaal van Tariq’s dochter Saïda, die evenals haar grootvader ‘de kleine Bactriër’ wordt genoemd. Zij wordt verliefd op de schipper / koopman Tadius en volgt hem naar zijn woonplaats Tas-Silg op het eiland Melita (Malta), waar ze moeder wordt en de rest van haar leven doorbrengt. Dan is de cirkel rond.

Bovenstaande samenvatting is wel erg summier, maar ik durf niet meer ‘weg te geven’ om ervoor te zorgen anderen net zo veel leesplezier aan dit boek beleven als ik zelf. Al lezende identificeer je je met de verschillende hoofdpersonen, voel je je vermoeid van hun reizen, lopend, te paard, per kameel door de woestijn of per schip en ontmoet je wie ze tegenkomen of met hen meereizen en ben je met hen overweldigd door de natuur en de boeiende steden die ze bezoeken of waar ze een tijd wonen. En passant leer je nog veel over een wereld die eens bestond.

Ik gun Jacques Verbeek veel lezers en die lezers te zijner tijd weer een nieuw boek van zijn hand.

Website van de auteur

Dit boek is tevens op woensdag 24 september 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.