Verleidelijk Vlaanderen

frietenfolkloreSimone van der Vlugt – Friet & Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen. Foto’s Wim van der Vlugt. ISBN 978-90-4142534-8, 160 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Anthos 2014.

Uitgebreid kennismaken met Vlaanderen.

Na het succesvolle Fado e festa. Een rondreis door Portugal (zie http://bit.ly/10rclhL) besloten schrijfster Simone van der Vlugt en haar fotograferende echtgenoot Wim dezelfde formule op Vlaanderen toe te passen. Het resultaat is een plezierig leesbaar, informatief en goed geïllustreerd boek dat ook voor de ‘kenner’ van Vlaanderen nog verrassend veel nieuwe informatie oplevert.

Na een historische inleiding (Van der Vlugt begon haar auteursloopbaan als schrijfster van historische jeugdromans) komen achtereenvolgens de provincies Oost-Vlaanderen (met Gent, Oudenaarde, Aalst, Dendermonde en Geraardsbergen met zijn eigen, ‘oudere’ Manneken Pis), West-Vlaanderen met Brugge, De Haan, Oostende, De Panne, Veurne, Poperinge, Ieper en Kortrijk) Antwerpen (met Antwerpen, Turnhout, Lier en Mechelen), Vlaams-Brabant (met Brussel, Leuven en Diest) en Limburg (Met Hasselt, Genk, Bokrijk, Maaseik en Tongeren) aan de orde. Daarnaast wordt onder meer aandacht besteed aan de Vlaamse taal, Vlaamse lekkernijen (wist u dat de bonbon in Brussel is uitgevonden) en bieren , de Guldensporenslag, belforten, Pieter Bruegel en aan een groot aantal festivals, optochten met en zonder ‘reuzen’ en andere feestelijkheden.

Het resultaat is een mooi boek dat na het lezen ook prima als een naslagwerk kan worden gebruikt. Het verleidt de lezer om (weer) eens zelf een kijkje bij onze Zuiderburen te gaan nemen.

Je ‘haalt’ meer uit Vlaanderen met dit boek. Ik zie uit naar het volgende ‘reisboek’ van dit echtpaar.

Website van de auteur; website van de fotograaf

Dit boek is tevens op donderdag 31 juli 2014 besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.