Hartverwarmende liefdesroman

delaatsteliefdesbriefJojo Moyes –  De laatste liefdesbrief.  Vertaald uit het Engels (The Last Letter from Your Lover) door Milly Clifford. ISBN 978-90-325-1265-1, 462 pagina’s, 18,99. Utrecht: De Fontein.

Originele liefdesroman.

2003. Journaliste Ellie Haworth duikt in de archieven van haar krant, op zoek naar een mooi onderwerp voor de zaterdagbijlage. Liefst een  oude geschiedenis die, na  jaren van stof ontdaan, haar lezers nog even zeer zal ontroeren als veertig, vijftig jaar eerder. Uit een map valt een brief. Een persoonlijke brief. Daarin vraagt een man zijn geliefde om haar echtgenoot voor hem te verlaten omdat zij en hij immers samen moeten zijn, elkaars liefde zijn voor het leven?

Ellie is gefascineerd. Niet alleen omdat de brief in hartstochtelijke, bloemrijke taal is geschreven, maar ook omdat zij zélf een verhouding heeft met een getrouwde man. Zij zou graag met hem verder leven, maar hij blijft nog steeds bij zijn vrouw.  Ellie besluit op zoek te gaan naar het verhaal achter deze brief. Ze wil weten – ook voor haar eigen liefde – hoe dit verhaal is afgelopen.

1960. Jennifer Styrling wordt wakker in een ziekenhuis. Ze is zwaargewond na een auto-ongeluk. Naast haar fysieke letsel is ze ook haar geheugen kwijt. Haar man, haar vrienden, haar huis, het leven is haar vreemd geworden. Thuisgekomen echter ontdekt ze een verborgen liefdesbrief. Daarin leest ze dat ze alle rijkdom van haar bestaan wilde opofferen voor een man. Maar wie was die man? Ze zet alles op alles om hem te vinden.

Om en om springt dit boek, via kleine stukken van liefdesbrieven, van 1960 naar 2003. Er ontvouwt zich voor de ogen van de lezer een romance waarvan weinigen durven dromen.

Jojo Moyes (1969) studeerde aan Bedford New College. Ze werkte een jaar als verslaggever in Hong Kong. Na haar terugkeer naar Engeland ging ze voor The Independent werken én boeken schrijven. Inmiddels heeft ze zes romans op haar naam staan. Voor Verboden Vruchten en ook voor dit boek won zij de Romantic Novel of the Year Award.

De laatste liefdesbrief  is een  hartverwarmende, prachtig geschreven liefdesroman. Als lezer duik je erin en je leest met rode wangen verder. Rode wangen van meeleven, van ontroering, van spanning, opluchting, kortom alle facetten die een liefdesroman nodig heeft om een lezer in de greep te houden. Een meeslepend boek om bij weg te dromen en om van te genieten. Zo’n heerlijk boek lees je maar zelden. Een boek om bij te blozen in de ‘ouderwetse’ betekenis van het woord.

Van harte aanbevolen om met rode wangen te lezen en te herlezen.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.