Frisse morgen!

De kleine verlossingMidas Dekkers – De kleine verlossing of de lust van het ontlasten. ISBN 978-90-430-1648-0, 256 pagina’s, € 21,99. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact 2014, inmiddels derde druk.

Alles wat we wel of misschien ook niet willen weten over poepen.

De bioloog Midas Dekkers is bekend van radio en televisie, waar hij met de hem zo kenmerkende droge humor bijdraagt aan de popularisering van zijn vak. Volgens hem beleeft de mens fysiek genoegen aan seks, eten en drinken en aan poepen. Het laatste onderwerp is nog steeds onderbelicht gebleven. In dit boek probeert hij dit te verklaren en tevens uitgebreide aandacht aan het poepen (en zo nu en dan ook aan het plassen) te besteden.

Dekkers vergelijkt poepen met onder meer een orgasme, het baren van een kind en met het bereiden van worst.

Verder laat hij niet af het oorzakelijk verband tussen eten en poepen te vermelden. Bij Dekkers is het niet zozeer elk pondje komt door het mondje, maar elk strontje.

Uiteraard komt de geschiedenis van het huidige toilet aan de orde. Dekkers legt uit dat deze eigenlijk minder geschikt zijn omdat poepen veel gemakkelijker gaat als je hurkt. Ook aan de spijsvertering en de ingewanden is een apart hoofdstuk gewijd. Die begint bij ons al bij het koken van sommige gerechten. Ook menselijke en dierlijke mest (onder andere amber) worden behandeld en Dekkers weet bladzijden vol te schrijven aan de vorm van drollen.

Constipatie, mestkevers, strontvliegen, koffie die uit de darmen van een civetkat komt, Dekkers weet er wel raad mee. En ook het fenomeen winden (ieder mens doet het) wordt uitgebreid uitgelegd. En alles wordt amusant geïllustreerd.

Als leesboek had het geheel van mij wel wat korter gemogen. Moest Midas zo nodig al zijn kennis etaleren, ook van het dierenrijk en soms zelfs van planten? Of was het hem te doen om een vrolijk naslagwerk te schrijven omdat er nog niets op dit gebied was? Vandaar ook het register.

Zowel amusant als langdradig.

Dit boek is tevens op woensdag 14 mei 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.