Sporen zoeken

vuurproefCarina van Leeuwen – Vuurproef. ISBN 978-94-005-0214-7, 333 pagina’s, € 22,95. Utrecht: A.W. Bruna Fictie 2014.

Thriller met als hoofdpersoon een eigenzinnig forensisch rechercheur.

Inspecteur Carina van Leeuwen werkt voor de Amsterdamse politie als forensisch expert in het Team Review en Cold Case. Dit is haar debuutroman en het eerste deel van de serie Unit Place Delict met als hoofdpersoon forensisch rechercheur Renee Spaan van het Haagse politiebureau Dorumstraat.

Op een rangeerterrein wordt het verbrande lijk van een man gevonden. Het is voor Renee Spaan het begin van een aantal gebeurtenissen die haar zowel professioneel als privé behoorlijk raken. Het rangeerterrein confronteert Renee weer met de zelfmoord van haar voormalige partner, waarmee ze nog steeds geen raad weet. Kort daarop wordt een vermoorde vrouw gevonden in de woning van het slachtoffer.

Renee en haar collega’s werken keihard om beide moorden op te lossen, maar zij worden tegengewerkt door dienstkloppers en de politietop, die andere prioriteiten heeft, zoals ramkraken en het handhaven van de orde met Oud en Nieuw.

Toch bijt Renee zich vast in de zaak, ondanks de puinhoop in haar persoonlijke leven. Gelukkig heeft ze enkele dierbaren privé en op het werk die haar zo veel mogelijk ondersteunen. En dan is er nog haar hond Bob, die soms voor de broodnodige afleiding zorgt.

Om te zorgen dat de zaak niet stagneert moet Renee haar toevlucht nemen tot methoden die zeker niet volgens het boekje zijn. En daarnaast krijgt ze ook nog te maken met een nieuwe patholoog, de aantrekkelijke dokter Chris Verwij, waarvan ze niet goed weet wat ze ermee aan moet.

Wordt de dader uiteindelijk gevonden en bestraft?

In dit boek ligt de nadruk op het verzamelen van forensisch materiaal, hoewel er natuurlijk ook ander onderzoek aan te pas komt. Renee is, met al haar hebbelijkheden, een fijn mens die je zowel privé als in haar werk succes gunt. Daarom ben ik heel benieuwd naar het volgende deel in deze reeks.

Veel beter dan die Amerikaanse CSI-series.

Aan dit boek werd op woensdag 30 april tevens uitgebreid aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller. Bookmark de permalink.