Spannend erotisch spel

HmmmMarjan van den Berg – Hmmmmmmmmmmmmmm… Ze kan zijn wie ze wil, maar hij ook! ISBN 978-90-443-4081-5, 255 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: The House of Books.

Soortement chicklit over chatgedrag van een niet meer zo jonge vrouw.

Marjan van den Berg schrijft al zo’n twintig jaar met veel succes de veelgelezen column Sanne in het vrouwenblad Margreet. Die columns zijn ook in boekvorm verschenen. Dit boek lijkt voor het wat oudere deel van dezelfde doelgroep geschreven, maar het doet me qua schrijfstijl sterk denken aan een chicklit.

De hoofdpersoon Anne (52) is gelukkig getrouwd met een zorgzame, inmiddels gepensioneerde man met een druk sociaal leven. Verder heeft ze onder meer een wat truttige dochter, een suffe schoondochter en een schat van een kleindochter. Anne bewerkt persberichten voor een huis-aan-huisblad en schrijft daarvoor ook artikeltjes.

In het begin van het boek is Anne chagrijnig omdat haar linker heup versleten is en dat doet veel pijn. Ondanks haar relatief jeugdige leeftijd wil ze een kunstheup en beweegt ze hemel een aarde tot ze inderdaad op de operatielijst komt. Na de operatie begint ze fanatiek te revalideren, want ze wil zo graag weer op hoge hakken lopen.

Om de tijd te doden begint ze te pokeren op Internet, waar ze onder een schuilnaam contact krijgt met een zekere ‘Rafaël’, een Italiaan. Weldra chatten ze regelmatig samen en worden de chats steeds intiemer: ‘Ciao amore’ Op een gegeven moment laat Anne zich virtueel door Rafaël vingeren. Deze scène wordt hilarisch beschreven: ‘I work on your clit’ ‘Hmmmmmmmmmm…’ Maar Anne weigert gehoor te geven aan het verzoek van Rafaël om een wortel in haar achterste te steken en ze vraagt zich af of ze wel écht door hen gespankt wil worden. Gaat ze in op zijn verzoek om naar Milaan te komen en hem daar persoonlijk te ontmoeten?

Het boek is opgebouwd uit korte stukjes. Het verhaal loopt als een trein en de ziekenhuis- en andere belevenissen van Anne worden geloofwaardig beschreven (De auteur blijkt ervaringsdeskundige: ze ontving zelf een nieuwe heup.) De lezer kan genieten van bijvoorbeeld scherpe dialogen van Anne met haar dochter en met haar zeurende buurvrouw.

Anne zelf komt wat eendimensionaal over, maar misschien vindt de auteur het wel leuk om haar wat karikaturaal neer te zetten. Anne is wel erg gericht op haar uiterlijk. Zo heeft ze zich nog nooit zonder opmaak aan haar dochter hebben getoond en wil ze vooral een kunstheup om weer op hoge hakken te kunnen lopen. En ze zit er niet mee om ondanks een prima verhouding met haar man, ook seksueel, hem te bedonderen met een wildvreemde op Internet. Maar het leest allemaal wel lekker weg, met veel vaart.

Vrolijke, vlot geschreven damesroman.

Dit boek is tevens op woensdag 5 maart 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder. 

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit. Bookmark de permalink.