Voetbal een spelletje?

VoetbalmysteriesGuido Derksen – Voetbal mysteries opgelost. ISBN 978-90-6797-033-4, 287 pagina’s, € 14,95. Gouda: Voetbal International 2013.

Poging tot opheldering van een aantal voetbalmythes.

Wat gebeurde er in 1974, voorafgaand aan de WK-finale in München? Bestaat Kuipvrees? Gebruiken voetballers ook doping? Wat is de invloed van de trainer? Waarom is St. Pauli een cultclub? Hoe wordt een voetballer een cultheld? Wat moeten we met de uitspraken van Johan Cruijff? Wat is een angstgegner? Wat is vorm? Aan dit soort zaken schenkt de auteur in dit aardige boek aandacht.

Als ik het gedetailleerde verhaal over het gebeuren in Hotel Krautkämer lees, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de overtrokken reactie van Danny Cruijff op de Duitse krantenberichten over de ‘zwembadaffaire’ Nederland in 1974 de wereldtitel heeft gekost. Johan speelde als gevolg van het gemiep van zijn vrouw als een natte krant.

‘Kuipvrees’ kan zowel slaan op in Rotterdam uitspelende clubs, maar ook op individuele spelers en niet alleen van de tegenstanders, maar ook van Feyenoord zelf. De auteur geeft verschillende voorbeelden, zoals de Deen Lars Elstrup en Stein Huysegems.

Reeds in de jaren ’60 van de vorige eeuw ‘pakten’ voetballers pillen en kregen ze, wel onder medische begeleiding, injecties. Het is de vraag of het vroegtijdig overlijden van verschillende spelers hiermee te maken heeft. Ook ‘het gebruik’ in het buitenland komt aan de orde.

Volgens Jan Mulder is de invloed van een trainer op topclubs nihil. Klopt dit? Waarom werd Frank Rijkaard met Barcelona kampioen en degradeerde hij met Sparta uit Rotterdam? Derksen laat aan de hand van veel voorbeelden zien hoe complex te materie is.

Het verhaal over de alternatieve Hamburgse voetbalclub Sankt Pauli is gewoon leuk om te lezen, net als het stuk over cultvoetballers. Waarom heeft Ajax ze niet en Feyenoord (József Kiprich en Mike Obiku) ze wel? En worden de prestaties van NAC Breda bepaald door de aan- of afwezigheid van aardstralen? Verder heb ik veel genoegen beleefd aan het stuk over de curieuze uitspraken van Cruijff. Drukken ze een diepere waarheid uit of is het gewoon flauwekul? En passant wordt Pieter Wimsemius, die er met zijn boeken goed aan verdiende, vrolijk door de mangel gehaald.

Gewoon leuk om te lezen, zeker voor voetballiefhebbers.

Dit boek is tevens op woensdag 19 februari 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.