Een verhaal

Rita VerdonkAdrianus Koster – Rita Verdonk, mijn verhaal. ISBN 978-94-6232163-2, 187 pagina’s, € 15,00. Culemborg: Link 2013.

Eigen visie van Rita Verdonk op haar turbulente politieke loopbaan.

In de 2003 werd een Rita Verdonk benoemd tot minister van vreemdelingenzaken en integratie. De relatieve nieuwkomer in de politiek werd onderdeel van het kabinet Balkenende II voor de VVD. Verdonk studeerde rechten, maar stapte over naar sociologie met een specialisatie in criminologie. Kort na haar studie werd zij in 1984 benoemd tot adjunct directeur van de gevangenis in Scheveningen en vervolgens van de Schie in Rotterdam. Na een hoge functie bij het ministerie van Justitie en 4 jaar bij KPMG, belandde zij in de politieke wereld. Verdonk was op het moment van aantreden als minister nog maar een jaar lid van de VVD.

Verdonk staat bekend als een minister met een harde, maar eenduidige lijn. Dat maakte haar populair bij een groot aantal Nederlanders. Tot tweemaal toe werd zij verkozen tot politicus van het jaar. Het boek beschrijft vanuit de beleving van Verdonk haar tijd als minister onder Balkenende II en III. De Schipholbrand, het lijsttrekkersduel met Mark Rutte, het ‘handenschutincident’ met een Imam. Bij al deze grote nieuwsberichten vertelt Verdonk vanuit haar eigen beleving wat er gebeurd is.

En daar zit dan ook tegelijk mijn kritiek op dit boek. Het is een biografie, maar bijna geschreven als een autobiografie. Steevast wordt aangegeven van Rita dat zij gelijk had, het niet anders had gedaan of het probleem er niet van begreep. Als lezer heb je vrij snel door dat het niet allemaal precies zo is gegaan zoals in dit boek is beschreven. Maar doordat je ook niet alle feiten kent, ben je constant aan het puzzelen: hoe was het ook al weer? Bij een aantal onderwerpen kwam voor mij al vrij snel de gedachte op: ‘Hè? Dat was toch anders?’.

Ook valt op dat Verdonk vaak haar beleid verdedigt. Dat doet ze inhoudelijk, maar ook gebruikt ze daarvoor brieven en reactie van gewone mensen. Die verdedigende toon klinkt door het hele boek door en dat is jammer. Verdonk was een minister met een duidelijke koers die zij uitlegde, maar dat deed zij nooit zo vanuit een verdedigende toon. Blijkbaar heeft zij nu wel de behoefte dit te doen. Over de hele periode na het ministerschap, toen zij Trots op Nederland oprichtte, wordt in het boek maar heel kort stilgestaan. Jammer, want juist in die periode liet Verdonk zien een sterke vrouw te zijn, die achter haar principes stond. Daar had ik graag nog meer over willen lezen.

Het boek is prettig geschreven en leest goed. Ondanks de zware onderwerpen is het toegankelijk en gemakkelijk leesbaar en neemt het de lezer mee in een politieke tijd met veel grote en beladen onderwerpen. Voor de schrijver, Adrianus Koster, kan dit geen eenvoudig boek zijn geweest om te schrijven. Hij heeft er voor gekozen om dit met volle medewerking en instemming van Verdonk te doen. Door de medewerking krijgen we dingen te kezen die we anders niet hadden kunnen weten. Maar aan de andere kant zorgt de instemming er voor dat sommige zaken toch nét iets positiever worden beschreven dan de werkelijkheid. En dat is natuurlijk altijd het lastige aan biografieën en autobiografieën: je weet als lezer nooit precies wat waar is en wat niet. De titel van het boek is daarom ook zeer treffend gekozen. ‘Mijn verhaal’. Niet ‘het verhaal’, maar het verhaal zoals Verdonk dit beleefd heeft.

Ik kan dit boek aan iedereen aanbevelen, want ondanks de kritiek leest het fijn en geeft het een goed beeld van de persoon Rita Verdonk.

Op woensdag 4 december 2013 werd Adrianus door Jeroen Griekspoor over zijn boek geïnterviewd in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.

Op vrijdag 10 januari 2014 was er een signeersessie bij Boekhandel Stevens te Hoofddorp, schuin tegenover de ingang van het raadhuis. Hieronder het geluidsbestand met de aankondiging van de signeersessie op MeerRadio.

Ook Jeroen Griekspoor heeft dit boek gerecenseerd. Zie hiervoor http://www.zijnzegje.nl/recensie-11/

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Politiek. Bookmark de permalink.