Proost

Omfietswijngids2014Nicolaas Klei – Omfietswijngids 2014. ISBN 978-90-5759-603-2, 464 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Podium 2013.

Omfietswijngids 2014. App voor IPhone, verkrijgbaar in de App Store, € 3,59. Amsterdam: Podium 2013.

Naast 411 ‘omfietswijnen’ ook nog een selectie uit het aanbod van een groot aantal winkelketens.

Vorig jaar besloot Nicolaas Klei geen tijd en papier meer te verknoeien aan ‘afzeikwijnen, weggietwijnen en gaatwelwijnen’’, maar zich te beperken tot wijnen die het omfietsen waard zijn’. Dit werd hem niet door alle lezers in dank afgenomen, die juist bij deze wijnen konden genieten van de ongezouten mening van de recensent. Om hen te plezieren heeft Klei deze keer de categorie Weggietwijnen ingevoerd, zoals de bij Jan Linders verkrijgbare Plantino, Pink Moscato uit Spanje (€ 3,99): Wij van WC-eend adviseren voor echt hardnekkig vuil Platino… Tevens geliefd bij het soort mensen dat zich graag in latex giet en met veel plezier een extra tepelklem plaatst, om van nog gevoeliger lichaamsdelen maar te zwijgen. Niet durven proeven. Op verzoek van zijn lezers plaatst de auteur naast de omfietswijnen tevens de behoorlijke overige wijnen uit het aanbod van de besproken supermarkten, zodat men bijvoorbeeld kan overwegen om een aanbieding al dan niet aan te schaffen.

Door het aanpassen van de werkwijze is deze gids wel ruim honderd pagina’s in omvang toegenomen, maar het blijft een handzaam boekje. U vindt er wijnen van Albert Heijn, Aldi (stuurde twee wijnen in), By the grape, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk van den Broek, Ekoplza, Gall & Gall, Les Généreux, De Gouden Ton, Hema, Henri Bloem, Hoogvliet, Jan Linders, Ldl, Marqt, MCD, Natuurvoedingswinkels, De Natuurwinkel/Gooodyfoods, Plus, Poiesz, Spar en Vomar.  Achtereenvolgens ziet u van elke leverancier (als ze er zijn) de Omfietswijnen in wit, rosé en rood per land gerangschikt , gevolgd door (indien aanwezig) de Weggietwijnen en de Overige wijnen. Daarna komt nog een sectie met topwijnen, onderverdeeld in wit, rood, rosé, onder de € 3,50 (ja heus), biologisch, huiswijn, mousserend, dessertwijn, per land, chardonnaywijnen, sauvignon blanc-wijnen, verdejowijnen, cabernet sauvignon-wijnen, carmenèrewijnen, malbecwijnen, merlotwijnen en sangiovesewijnenen.

Wie zonder het boekje in de buurt van de schappen met wijnen komt kan ook uitstekend uit de voeten met de op het boek gebaseerde handige app voor iPhone, iPod Touch en iPad. Deze app heeft een handige zoekfunctie, waarin je kunt filteren op bijvoorbeeld naam, land, soort en prijs. Je kunt ook je eigen proefnotitie maken en je ervaringen met anderen delen via Facebook en Twitter.

Over smaak valt niet te twisten, maar de wijnsmaak van Nicolaas Klei vind ik zo slecht nog niet. Boek en app helpen u deskundig in uw zoektocht tussen de vele flessen.

Boek en app zijn tevens op woensdag 4 december 2013 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.