‘Gelaagde’ roman

HethuismetdeschaduwAminatta Forna – Het huis met de schaduw. Vertaald uit het Engels (The Hired Man) door Marijke Versluys en Aleid van Eekelen-Benders. ISBN 978-90-468-1488-8, 319 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2013, inmiddels derde druk.

Schokkende geschiedenis over een grote liefde

De alleenstaande klusjesman Duro woont met zijn twee jachthonden net buiten het Kroatische stadje Gost. Het is een gesloten gemeenschap waar iedereen iedereen kent en nieuwtjes snel de ronde doen.

Op een dag verneemt Duro dat de Engelse Laura en haar man het zogenoemde ‘blauwe huis’ hebben gekocht als vakantiewoning. Nadat hij aan de praat raakt met Laura, gaat Duro haar helpen met het opknappen van het huis.

Voor de nieuwkomers is het oude huis als nieuw. Voor Duro en zijn stadsgenoten echter niet. Aan het blauwe huis kleven herinneringen. Herinneringen, waarvan de echo steeds luider klinkt, tot ongenoegen van velen.

Toen Laura kwam en het blauwe huis overnam begon er iets te veranderen. Binnen de kortste keren leken bepaalde mensen de oude stilzwijgende afspraak te zijn vergeten, of misschien vonden ze dat die niet meer gold, of niet meer gold voor hen, dat het verbond waaraan we ons zestien jaar hadden gehouden om de een of andere reden achterhaald was.

Wat deze roman zo goed maakt is niet in de eerste plaats het verhaal. Het zit veel meer in de manier waarop Forna het verhaal vertelt. Het is een kwestie van doseren en Forna doet dit zeer goed, als een dokter die het juiste medicijn in de juiste hoeveelheid op het juiste moment toedient.

In de roman gaan we heen en weer tussen heden en verleden. Stukje bij beetje komen we aan de weet, hoe met de schokkende geschiedenis achter een grote liefde wordt omgegaan. Het blijkt dat op het oog onschuldige en alledaagse zaken, zoals bijvoorbeeld het tevoorschijn komen van een wandmozaïek op het blauwe huis, een diepere betekenis hebben. Het verleden dringt door in het heden en kleurt het nu.

Het huis met de schaduw is zeer goed geschreven. Weer een bewijs van de kwaliteiten van Animatta Forna, die in 2011 de prestigieuze Commonwealth Writers’ Prize Best Book Award won en creatief schrijven doceert aan de Bath Spa University. Een vrouw die er opnieuw in slaagt dat te geven waar je in een roman naar verlangt. Spannend tot op de laatste bladzijde. Schokkend. Fraai.

Een met liefde geschreven boek dat een drama achter een grote liefde, zeldzaam mooi neerzet.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.