Een paus om van te houden

PausFranciscusinzijneigenwoordenJulie Schwietert Collazo en Lisa Rogak – Paus Franciscus in zijn eigen woorden. Vertaald uit het Engels (Pope Francis in his own words) door Pailina de Nijs. ISBN 978-90-459-1518-8, 160 pagina’s, € 12,50. Amersfoort: BBNC 2013.

Uitspraken van Paus Franciscus.

Op 13 maart 2013 maakt de wereld kennis met Jorge Mario Bergoglio, die zojuist tot de 266ste paus van de Rooms-Katholieke Kerk was gekozen. Voor velen met mij was het een aangename kennismaking, een vriendelijke paus die deed denken aan zijn geliefde voorganger Johannes XXIII. Inmiddels hebben we via de media nader kennis kunnen maken met deze charismatische man en pleitbezorger van de armen. Ook in Nederland zijn er een aantal boekjes over hem verschenen (zie ook http://bit.ly/16tYIle en http://bit.ly/1bBIDLN.

Voor dit boekje hebben de auteurs nageplozen wat Bergoglio heeft geschreven en gezegd voordat hij paus werd. Een aantal kenmerkende citaten hieruit zijn in dit boekje opgenomen, vergezeld van de eerste uitspraken van de nieuwe paus. ‘Zijn standpunten en gedachten zijn samengebracht in korte stukjes zodat iedereen – katholiek of niet – direct meer te weten kan komen over ‘Vader Jorge’, schrijven de auteurs en ze zijn daar uitstekend in gelukt.

Ik citeer een paar uitspraken:

‘Niet iedereen hier aanwezig behoort tot het katholieke geloof en anderen geloven niet. Ik respecteer het geweten van ieder van u, wetend dat ieder van u een kind van God is. Moge God u zegenen.’

‘Het kardinaalsambt is een dienst; het is geen beloning waarover je moet opscheppen.’

‘Wat zou ik toch houden van een Kerk die arm is en voor de armen is.’

‘Zou het mogelijk zijn voor ons om beter op te letten op wat we wel en niet tegen anderen zeggen?’

‘Wat God belangrijk vindt, is dat wij Zijn vrienden zijn.’

‘Elk mens is de moeite waard.’

‘Jezus droeg zorg voor de details.’

‘Ik hoop oprecht dat ik kan bijdragen aan de verbetering die zich sinds het Tweede Vaticaans Concilie heeft voltrokken in de relatie tussen joden en katholieken en die zich uit in hernieuwde samenwerking.’

‘Ik houd van tango; ik danste toen ik jong was…tango is iets dat me veel plezier geeft.’

‘De mens is niet gemaakt voor werk; werk is gemaakt voor de mens.’

Spreekt u dit aan en wilt u meer over deze paus weten? Lees dan dit boekje. Ik betrap mezelf erop dat ik (als niet-katholiek) tegenwoordig soms denk en praat over ‘onze paus’.

Dit boek is tevens op woensdag 21 november 2013 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Religie. Bookmark de permalink.