Een goede buur…

DeGroteHamersmaHarold Hamersma – De Grote Hamersma 2014. De lekkerste wijnen in alle prijsklassen. ISBN 978-90-468-1556-4, 862 pagina’s, 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2013.

De Grote Hamersma 2014.  App voor iPhone en iPod touch. Geoptimaliseerd voor iPhone 5, verkrijgbaar in de App Store, € 5,49. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2014.

Alles over lekkere wijnen.

Harold Hamersma mag zich met recht een wijnautoriteit noemen. Jaarlijks deelt hij zijn wijnkennis met zijn lezers. Hij proeft daartoe jaarlijks een slokje van vele duizenden wijnen. Het restant van de wijnen ‘die de eindstreep niet halen’ eindigt in de gootsteen van Huize Hamersma, waarna de flessen de glasbak vullen. De andere wijnen, beoordeeld met een 7 of hoger, komen in dit boek terecht, dit jaar 2552 soorten, en worden aan de buren ter beschikking gesteld. 83 wijnen, beoordeeld met een 9 of hoger, gaan niet naar de buren, maar blijven in huis.

Het boek begint met wat Hamersma de beste 100 wijnen vindt. Ze kregen allemaal een 9 of hoger, er zijn er vier die een 10- kregen, allemaal wit. Vervolgens presenteert de auteur zijn Top-25 beste supermarktwijnen, Top-25 beste slijterij en warenhuiswijnen, Top-25 beste wijnspeciaalzaakwijnen en Top-25 beste internetwijnen. Dan volgt een hoofdstuk Druiveninfo A t/m Z waarin u bijvoorbeeld een en ander leert over Gewürztraminer, Lambrusco, Merlot of Zinfadel. Dan wordt het aanbod van een groot aantal alfabetisch gerangschikte leveranciers beoordeeld, netjes verdeeld in Rood, Wit en Rosé en vervolgens nog onderverdeeld in land van herkomst. Dan volgt een groen katern met de Top-25 beste biowijnen en daarna de biobijlage, direct gerangschikt naar kleur en land. Bij de waardering staat ook de leverancier vermeld.

Het afsluitende register is onderverdeeld in Rood, Rosé en Wit, gevolgd door deelregisters 0-5 Euro Rood, Rosé en Wit en daarna achtereenvolgens de prijsklassen 5-10 Euro en 10-15 Euro, de niet-geprijsde buitencategorie, een kort wijnwoordenregister en tenslotte de adressen van de genoemde winkels en importeurs.

Om de proef op de som te nemen ben ik met het boek in de hand een aantal winkels binnengelopen en vond daar voldoende keus uit door Harold aanbevolen wijnen in diverse prijsklassen om de komende jaren vrolijk door te brengen. Ik schafte er enkele voor een zacht prijsje aan, waaronder de alleszins smakelijke Vinã Ducaro 2012 uit Spanje (7,5) bij de Hema en de nog iets betere Biante uit hetzelfde land (8) bij de Vomar.

Overigens hoeft het boek niet altijd mee, want er is ook een wat afgeslankte versie van het boek voor de iPhone (en andere iElectronica van Apple) verkrijgbaar. Die app is ‘afgeslankt’ tot 906 wijnen, verkrijgbaar in de supermarkt (inclusief  de Hema, altijd nog een respectabel aantal. Beide bovengenoemde wijnen staan ook in de app, zij het dat de Viña Ducaro in de app geen 7,5, maar een 8 krijgt. Foutje?

Het leuke van de app is dat je snel kunt kijken welke volgens Hamersma best te drinken wijn op dit moment voor welke prijs in welke supermarkt in de aanbieding is en wat hij er verder van vindt. Bovendien kun je ook in de winkel de streepjescode van elke fles inscannen om te kijken of deze ‘in het assortiment’ van Hamersma zit. En die app heb je voor de prijs van één fles wijn.

Er is nog een huis bij ons in de straat te koop, Harold!

Voor de wijnliefhebber, of wie dit graag wil worden, een informatief boek en een ‘gave’ app.

Boek en app zijn tevens op woensdag 21 november 2013 genoemd in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.