65 jaar vrolijke sportgeschiedenis

DiktevredenJan Ferwerda en Ruud Gosse – Dik tevreden. Dik Bruynesteyn 65 jaar sporttekeningen. ISBN 978-90-78115-63-2, 195 pagina’s, € 19,95. Dieren: Diepenmaat 2013.

Overzicht van het werk van Dik Bruynesteyn.

Tientallen jaren lang genoten de Nederlandse sportliefhebbers en de cartoons en stripverhalen van de legendarische tekenaar Dik Bruynestein (1927-2012). Aan het eind van zijn leven wilde Dik een allerlaatste boek uitbrengen met een terugblik op zijn werk als karikaturist. Hij was daartoe niet meer in staat. Twee van zijn grootste fans, Jan Ferwerda en Ruud Gosse, die al eerder met instemming van Dik de website www.dikbruynesteyn.nl hadden opgezet, stelden dit boek samen, in goed overleg met Diks nabestaanden. Een aantal prominente Nederlanders (niet alleen afkomstig uit de sport) schreven een bijdrage, zoals Eddy Pieters Graafland, Jan Janssen, Pierre van Hooijdonk, de politici Hans Wiegel en Dries van Agt en de tekenaars Dick Matena en Peter van Straaten.

Het boek biedt een prachtig beeld van het werk van Dik. In het begin zien we een typerende reeks van de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi en voetballers uit lang vervlogen tijden, zoals Abe Lenstra, Rinus Bennaars en Cor van der Hart. Wie herinnert zich nog de tennisser (en latere arts) Hans van Swol? Dik was een groot operaliefhebber en daarom treffen we ook de beroemde Benjamino Gigli aan. Prachtig is het plaatje van het elftal van Nederlandse profvoetballers in buitenlandse dienst dat in 1953 de ‘Watersnoodwedstrijd’ tegen Frankrijk speelde met onder andere Bram Appel, Arie de Vroet en Frans de Munck.

Ook de door Dik gemaakte stripverhalen, vooral van zijn meestercreatie Appie Happie, krijgen uitgebreid de ruimte. We worden vrolijk herinnerd aan grote successen, zoals aan de Tourzeges van Jan Janssen en Joop Zoetemelk en aan het winnen van de Europacup door Feyenoord. Grandioos zijn de paginagrote tekeningen, waarin je bijvoorbeeld een groot aantal nationale en internationale politici herkent, met grapjes als ‘Waarom staat De Quay er niet op’. Er zitten veel kostelijke grappen in het werk van Bruynesteyn, die er ook geen been in zien om ze soms te herhalen, zoals de nog al eens voorkomende opmerking: ‘Ben ik hier bij de zaaduientelers?’ Naast mijn persoonlijke favoriet Coen Moulijn heb ik ongelooflijk genoten van de afbeelding van Erica Terpstra in een Oranje tent met vlaggetjes in haar handen.

Voor een inmiddels wat oudere sportliefhebber heeft dit boek veel sporters en andere VIP’s uit vroeger tijden aan de vergetelheid ontrukt. Jammer dat Dik dit boek zelf niet meer in zijn handen heeft kunnen houden.

Genieten.

Dit boek is tevens op woensdag 21 november 2013 genoemd in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Sport. Bookmark de permalink.