Prins der dichters

arolandholstJan van der Vegt – A. Roland Holst, een dichter aan zee. Een geschreven portret en een bloemlezing uit zijn gedichten. ISBN 978-90-79272-32-7, 116 pagina’s, € 14,95. Baarn: uitgeverij TIEM 2013.

Korte biografie en overzicht van het werk van Roland Holst.

Op 23 mei 2013 was het 125 jaar geleden dat A. Roland Holst, ‘de prins der dichters’ werd geboren. De presentatie op deze datum van dit boekje was een mooie aanleiding om de wat in de vergetelheid geraakte dichter weer in de belangstelling te brengen. Dit boekje is het vierde deel in de literaire Prominentreeks, waarin andere literaire kanjers uit het verleden als Couperus en Vestdijk reeds een plaats vonden.

Jan van der Vegt is schrijver en biograaf, maar vooral Roland Holst-deskundige. Dat blijkt uit zijn eerdere uitgaven over deze dichter, zoals de zeer geprezen biografie A.Roland Holst  (2000) en de verzamelde Gedichten 1911-1976 (2004).

Het boekje bevat twee delen. Het eerste deel geeft in acht hoofdstukjes een overzicht van het leven van Roland Holst. Daaruit blijkt dat hij zich volledig kon wijden aan de dichtkunst. Zijn vader gaf hem een jaargeld dat dit mogelijk maakte. Van der Vegt schrijft uitvoerig over zijn leven in Bergen. Zijn contacten met andere kunstenaars: dichters, schilders en componisten. Heel uitgebreid wordt ook verslag gedaan van het liefdesleven van Adriaan (Jany) Roland Holst. Vele minnaressen worden met name genoemd.  Wat Van der Vegt heel aardig heeft gedaan is het leven van de dichter te verbinden met de gedichten die bij een bepaalde periode behoren. Een hoofdstukje met de thematiek in zijn gedichten zou het boekje wel nog wat meer body hebben gegeven.

Bij de opsomming van zijn vriendinnen mis ik Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Wel worden haar ouders vermeld, maar over Gisèle wordt niets vermeld. De schrijfster Susan Smit heeft zojuist de roman Gisèle uitgebracht die handelt over Roland Holst en zijn liefde voor Gisèle en Mies Peters. Tussen Gisèle en Jany ontstond volgens Smit een zielsverwantschap die verder ging dan zijn gewoonlijke romantische avonturen.

Het tweede deel bevat een bloemlezing uit de gedichten. Alle hoogtepunten uit zijn werk zijn aanwezig. Deze bloemlezing geeft een uitstekend inzicht in het gehele werk van Adriaan Roland Holst. Aan het eind staat nog een overzicht van zijn werk. Wat ontbreekt is een lijst van secundaire literatuur over Adriaan Roland Holst. Van der Vegt heeft daarin trouwens zelf een groot aandeel.

Een uitstekend boekje om een eerste indruk te krijgen in de persoon en het werk van één van de belangrijkste dichters uit de Nederlandse literatuur. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Poëzie. Bookmark de permalink.