Iets heel anders

superdierenDerek Harvey – Superdieren. De grootste, gevaarlijkste en giftigste dieren. Vertaald uit het Engels (Supernature) door Corrie van den Berg. Multitouch ebook voor de iPad. ISBN 978-90-003-32632-1, 94 pagina’s, €1,99. Houten: Winkler Prins, Unieboek | Het Spectrum 2013.

Lezen met een extra dimensie.

Sinds de komst van de iPad lees ik mijn boeken vooral digitaal. Heerlijk! Ik heb zo niet één of twee, maar een hele boekenkast vol boeken bij me. Ik kan ze lezen wanneer ik wil, zelf kiezen hoe groot of klein de letters zijn en het lettertype en helderheid van de tekst aanpassen.

In de iBookstore, de boekwinkel van Apple, kan ik heerlijk struinen tussen de boeken. Op thema, onderwerp, prijs, trefwoord, en dergelijke. Ook staan er altijd wat boeken uitgelicht. En zo kwam ik het boek tegen waar deze recensie over gaat. En met recht een bijzonder boek, want dankzij de iPad kunnen boeken over extra mogelijkheden beschikken, zoals geluiden. Zo zijn er nu diverse kinderboeken beschikbaar met een voorleesfunctie of extra illustraties.

In Superdieren zijn alle nieuwe mogelijkheden samengevoegd. En dat maakt deze encyclopedie tot een hele nieuwe belevenis. In het boek worden bijzondere dieren beschreven. Het snelste, langzaamste, stekeligste of luidruchtigste dier. De prachtige foto’s in dit boek worden aangevuld met een factsheet waar je apart op kunt klikken met filmpjes, geluidsfragmenten en 3D-animaties.

Naast bekende dieren als olifanten en giraffen passeren ook minder bekende dieren als de anophelesmug, de vampiervleermuis en de bidsprinkhaankreeft de revue.

Voor mij was dit een geweldige aanvulling op een mooi dierenboek. Want lezen over brulapen is één, maar hun ochtendkoren ook daadwerkelijk te kunnen horen geeft een extra beleving! Het boek is leuk voor volwassen maar zeker ook een belevenis voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

De eerste boeken met interactieve inhoud zijn verschenen, maar het zijn er nog niet heel veel en het zijn vooral informatieve boeken. Ik verwacht hier in de toekomst nog erg veel van. Het kan een hele nieuwe dimensie aan lezen geven. Middenin een heel spannend boek lees je niet alleen meer over een krakende trap, maar je hoort hem tegelijk. Of je ziet de sporen die een moordenaar heeft achtergelaten in een filmpje.

Superdieren staat aan het begin van een hele nieuwe manier van lezen. Ik kijk er naar uit!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.