Huisje, boompje, beestje?

DehartsvriendinHeleen van Royen – De hartsvriendin. ISBN 978-90-488-1795-5, 283 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Lebowski 2013.

Origineel verhaal over een best aardige vrouw.

De hoofdpersoon van dit boek, Yvonne de Graaf, is gelukkig getrouwd met Maarten, een aardige, zij het wat zuinige IT’er, en moeder van twee pubers, Jesper en Kim. Ze is een typische do-gooder, die als vrijwilliger zich inzet voor de vogelopvang, de hond van de gehandicapte buurvrouw uitlaat en veel tijd investeert in haar beste vriendin Mona. Toch is ze niet helemaal (of helemaal niet?) gelukkig, wat blijkt uit een eetmanie die resulteert in een moddervet figuur.

Met name Kim schaamt zich voor het figuur van haar moeder en geeft haar op haar veertigste verjaardag samen met Jesper een weegschaal en een mysterieuze afspraak met een zekere Nick. Nick van Nick en Simon? Maar Yvonne is juist een fan van Simon.

Ondertussen heeft Mona, het stereotype van de werkschuwe uitkeringstrekster, opeens een andere vriendin, het ‘manwijf’ en beledigt Yvonne onbedoeld de buurvrouw, die haar verbiedt nog langer de hond Arie uit te laten, op wie ze zeer gesteld is geraakt.

En zo ontwikkelt zich een originele plot, waarvan ik verder beter hier niets meer weg kan geven. Aan het eind krijgt Yvonne een ijzersterk advies van haar man. Wordt zo veertig toch voor haar het nieuwe dertig?

Heleen van Royen heeft als auteur een eigen doelgroep aan weten te boren. Niemand kan beter als zij truttige vrouwen neerzetten, zoals in dit boek Mona (met als email adres monatoetje13, hoe verzin je het) en de buurvrouw. Dit boek is duidelijk beter dan De mannentester (zie http://bit.ly/151Z9Ok).

De plastische beschrijving van Yvonne’s pleebezoek is mij te plat. Anderzijds heb ik wel van een aantal hilarische scenes heb genoten, zoals het tot wanhoop brengen van een telefonische colporteur, het inzetten van een design vibrator en een prachtig tafereel in restaurant een restaurant met Mona en een verbaasde kelner.

De liefhebbers van Heleen van Royen zullen hier zeker van genieten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.