Mooie tourverhalen

Rose Mentink – De 100 opmerkelijkste Nederlanders in 100x Tour. ISBN 978-90-4391-507-6, 208 pagina’s, € 19,95. Utrecht: Tirionsport 2012.

Verhalen en foto’s van 100 tourhelden

Eigenlijk is mijn interesse in de Tour de France sterk afgenomen na het stoppen van Joop Zoetemelk. Daarna kreeg ik nog bewondering voor Lance Armstrong, die niet alleen de kanker, maar ook de tour overwon, maar omdat hij steeds won vond ik de tour alleen nog saai. Wel heb ik elk jaar Radio Tour de France aan als ik achter mijn pc zit te werken, maar dat is vooral vanwege de lekkere Franse muziek. En ’s avonds kijk ik als het enigszins kan rechtstreeks of uitgesteld naar de Avondetappe van vakman Mart Smeets, want ik ben gek op mooi verhalen, waaronder ook tourverhalen.

Die gekte deel ik kennelijk met de auteur van het boek, overigens wel een tourfanaat – de tour ontregelt haar hele sociale leven. Ze staat ermee op en eindigt de dag met Mart Smeets. En tussendoor kijkt ze de etappe en andere tourprogramma’s en ze twittert er ook nog over.

Geheel naar eigen smaak heeft Mentink dit boek opgezet. Ze begint bij nummer 100, de cabaretier Guido Weijers en eindigt bij haar favoriete nummer 1, renner en ploegleider Jan Raas. Iedereen krijgt een spread, twee pagina’s met links de foto en rechts het verhaal. Daarnaast een klein kolommetje met geboorteplaats, geboortejaar en nog wat gegevens. Het verhaal eindigt steevast met de reden waarom de auteur de desbetreffende persoon op die plaats opneemt.

Uiteraard overheersen de wielrenners. Ik noemde al Jan Raas, maar we vinden ook, wat u niet zal verwonderen onder meer Joop Zoetemelk (2), Peter Winnen (5), Gerrie Knetemann (6), Jean-Paul van Poppel (9), Gert-Jan Theunesse (10), Wim van Est (11), Jan Janssen (15), Hennie Kuiper (30), Gerrit Schulte (36), Kenny van Hummel (48), Wout Wagtmans (54), Johnny Hoogerland (60), Erik Breukink (70), Adrie van der Poel (81), Ab Geldermans (92). Al heeft Marianne Vos (55) nooit aan de tour kunnen meedoen, ze won wel de Giro d’ Italia voor vrouwen en daarom staat ze er in. Naast Raas komen we een aantal andere ploegleiders tegen: Peter Post (7), Cees Priem (12) en Kees Pellenaars (65). En dan zijn er de verslaggevers Gio Lippens (17), Jean Nelissen (19), Mart Smeets (40), Jan Cottaar (66). En tenslotte treffen we ook nog soigneur Ruud Bakker (34), pastoor Jaap Reuten (63), oud-premier Dries van Agt (69) en fotograaf Cor Vos (73).

De verhalen zijn boeiend, veel zijn er nieuw voor mij. Andere kent iedereen, zoals dat over het horloge van Wim van Est, maar blijven leuk om te lezen.

Jammer vind ik dat Mentink geen plaatsje heeft ingeruimd voor de helaas veel te vroeg overleden radio- en tv-verslagger en woordkunstenaar Theo Koomen. Voor mij voegde hij jarenlang een extra dimensie toe aan elke sportwedstrijd die hij versloeg, en zeker ook aan de tour. Legendarisch waren zijn ‘preken’ als de verbindingen moesten worden getest. Voor Theo had één van de vele wel vermelde modale wielrenners best mogen wijken.

Ik mis een index of op zijn minst een inhoudsopgave, waardoor het boek gemakkelijker als naslagwerk te gebruiken zou zijn.

Een leuk tourboek met mooie verhalen en goede foto’s.

Aan dit boek werd tevens uitgebreid aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma MeerInformatief op MeerRadio (donderdag 11 juli 2013).  Klik op Leeskost 11 juli  om dit te beluisteren op het tweede gedeelte van dit geluidsbestand.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport, Wielrennen. Bookmark de permalink.