Peter’s beste kalenderblaadjes

Peter van Straaten – Het kan altijd nog erger in duizend-en-een tekeningen. ISBN 978-90-76168-67-8, 250 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: De Harmonie 2013.

Goed samenspel van tekening en bijschrift.

Met mij beginnen velen de dag met een nieuw blaadje van Peter’s Zeurkalender. Peter van Straaten is daarmee vaak verantwoordelijk voor mijn eerste (glim)lach van de dag. Ik scheur ze niet uit en bewaar die kalenders, maar vaak zijn toch één of meer blaadjes losgeraakt.

De beste tekeningen met die vaak zo treffende bijschriften zijn nu verzameld in dit kloeke boek. Vier per pagina’s, die qua onderwerp vaak losjes bij elkaar horen. En dan zie je ze weer: de verliefde stellen, de morsige opa’s, de hitsige jongemannen, de wat al te assertieve oude vrouwen, de chagrijnige bazen en de dwarse kleinkinderen, de strandtaferelen. Veel tekeningen gaan over de crisis.

Het is moeilijk om afbeeldingen te beschrijven. Ik doe een paar pogingen.

385 Dame met blote boeken tegen sullige man die daarnaar kijkt: ‘Luister je wel?’

451 Kleinzoon tegen stramme opa: ‘Opa, kun jij kopje duikelen?’

561 Man die bij de voordeur zich op meisje stort. Haar moeder: ‘Kalm aan! Dat is niet helemaal de bedoeling van de mistletoe’.

817 de baas komt er aan: ‘Jongens, geen paniek’.

920 Meisje op het strand tegen vrijpostige jongen: ‘Niet doen. Ik heb vakantie.’

Ook het cover is grandioos.

Leuk om te hebben en regelmatig van te genieten.

Aan dit boek werd tevens aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma MeerInformatief op MeerRadio (donderdag 13 juni 2013). Klik op hetkanaltijdnogerger om de bespreking te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons. Bookmark de permalink.