Gouden Strop 2013

Michael Berg – Nacht in Parijs. ISBN 978-90-443-3931-4, 414 pagina’s, € 12,50. Vianen / Antwerpen: The House of Books 2012, inmiddels derde druk.

Spannende thriller met journaliste in de hoofdrol.

De journaliste Chantal Zwart wordt in dit boek geconfronteerd met haar ambitieuze collega Naomi, die tijdens een one-night stand met de ‘foute’ politicus Guy Lavillier vlak voor het moment suprême kwalijk verrast wordt met diens plotselinge overlijden. Zwart ruikt een primeur en krijgt een enorme drive om te achterhalen wat er met deze politicus aan de hand was. Hierbij speelt ook een persoonlijk motief een rol, want deze politicus heeft ooit geprobeerd Chantal aan te randen. Allereerst word ze geconfronteerd met het feit dat het lijk verdwenen is. Op zoek naar de waarheid moet ze graven naar de gebeurtenissen ten tijde van de Franse studentenopstand en komt daarin ook haar eigen ouders tegen, die toentertijd in Parijs verbleven. Ondertussen heeft Chantal nauwelijks tijd om zich te bekommeren om haar vader, die een verhouding begonnen is begonnen met één van haar vriendinnen, iets waar ze zich nogal ongemakkelijk bij voelt.

Het feit dat Chantal op haar scootertje op onderzoek uit gaat blijft niet onopgemerkt. Ze wordt achterhaald door plaatsvervangend hoofdcommissaris Auguste Jarre, en door Saimir Bezun, een vijfentwintigjarige Roma, die verdacht wordt van de moord op Lavillier, maar zegt het niet te hebben gedaan. Hij prest Chantal hem te helpen haar onschuld te bewijzen en daarbij worden ze bijna het slachtoffer van een huurmoordenaar.

Meer wil ik niet weggeven, maar het verhaal dondert met veel vaart verder tot een onverwacht, maar zeker plausibel einde.

Berg schrijft het verhaal niet alleen vanuit het perspectief van Chantal, maar wisselt dit af met die van Naomi, Jarre, de huurmoordenaar Milos (zodat je hem eigenlijk sympathiek gaat vinden) en de herinneringen van een oude Franse vrouw, terwijl hij Bezun uitgebreid aan het woord laat. Dat geeft het verhaal meer body, evenals de romantiek die niet ontbreekt.

Vóór dit boek schreef Michael Berg, voormalig journalist van de publieke omroep, al drie eerdere thrillers met Chantal Zwart als hoofdpersoon. Ik ken deze boeken niet, maar zou er eigenlijk kennis van moeten nemen om te kijken welke ontwikkeling er in haar persoonlijkheid plaatsvindt. Met dit boek won hij de Gouden Strop 2013 voor de beste Nederlandse thriller. Volgens de juryvoorzitter Annemarie van Gaal koppelt Berg ‘een sterk en geloofwaardig plot aan maatschappelijke thema’s’. ‘Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller’, aldus het juryrapport. Ik ken de overige genomineerde boeken niet, maar ik vind deze thriller beslist de moeite waard.

Een prima pageturner die je niet neerlegt voor je hem uit hebt.

Aan dit boek werd tevens uitgebreid aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma MeerInformatief op MeerRadio (donderdag 25 juni 2013). Klik op nachtinparijs om het begin van deze bespreking te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.