Geslaagde verleider

Simone van der Vlugt – Fado e Festa. Een rondreis door Portugal. Met foto’s van Wim van der Vlugt. ISBN 978-90-414-2083-1, 160 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: Anthos 2013.

Prachtig geïllustreerde ‘smaakmaker’ over Portugal.

Portugal is een fantastisch vakantieland, uw recensent kan daar over meepraten. Ook de auteur Simone van der Vlugt, bekend van historische jeugdromans en spannende thrillers, houdt van Portugal, net als haar man Wim van der Vlugt, een meer dan verdienstelijk fotograaf.

Twee jaar lang vlogen Simone en Wim verschillende keren naar Portugal en verkenden het land, soms samen, soms vergezeld van hun twee kinderen in de puberleeftijd. Toen ze begonnen wisten ze volgens eigen zeggen ‘niets’ van de geschiedenis, de taal en de cultuur, maar inmiddels veel meer, zoals duidelijk uit de inhoud blijkt. Wie dit boek leest heeft veel bijgeleerd over Portugal, zijn geschiedenis en mediterrane cultuur, waaronder zijn smakelijke keuken, zijn fado’s en zijn festas. En de vrolijke verhalen van Simone hierover zijn schitterend door Wim geïllustreerd.

Dit boek is geen typische reisgids, daar is het net niet systematisch genoeg voor opgezet, ook ontbreekt een index. Gelukkig is de inhoudsopgave uitgebreid genoeg om het boek als naslagwerk te gebruiken.

Het boek is wel een goede teaser, een verleider om snel eens kennis te gaan maken met dit fascinerende land of om die kennismaking te hernieuwen. Althans die uitwerking had het lezen en kijken op mij.

Likkebaarden voor huidige en toekomstige liefhebbers van Portugal.

Aan dit boek werd tevens aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma MeerInformatief op MeerRadio (donderdag 27 juni 2013).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.