Willem-Alexander

Jan Hoedeman & Remco Meijer – Willem-Alexander Van Prins tot koning. De biografie. ISBN 978-90-450-2454-7, 390 pagina’s, € 19,95. Amsterdam / Antwerpen Atlas Contact 2010, vierde herziene en uitgebreide druk 2013.

Uitgebreide biografie van onze nieuwe Koning.

De troonswisseling van 30 april 2013 was voor de auteurs, die onder meer voor De Volkskrant over het Koninklijk Huis schrijven, een goede gelegenheid om hun biografie van Willem-Alexander geheel te herzien en er een nieuw hoofdstuk over het aftreden van Koningin Beatrix aan toe te voegen.

Een ander hoofdstuk is gewijd aan de romance van de kroonprins met Máxima. Hoe ze elkaar leerden kennen in Sevilla en wat daaraan voorafging. Ook de perikelen rondom Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta, komen natuurlijk aan de orde.

Het boek beschrijft de jeugd van de kroonprins en zijn broers, de grote verandering toen hun moeder Koningin werd en ze vanuit de beschermde omgeving van kasteel Drakensteyn naar het Haagse Paleis Huis ten Bosch moesten verhuizen (hun moeder waardeerde het niet als haar zoons plat Haags praatten). We lezen over hun relatie met hun ouders en de hartelijke verhouding met hun oom en tante Prinses Margriet en Pieter van Vollenhove. De waardevolle invloed van Prins Claus wordt regelmatig vermeld. De lagere en middelbare schooltijd, de marine, het vliegen (gestimuleerd door zijn grootvader Prins Bernhard), de Leidse studententijd en Emily Bremers en de verdere ‘opleiding’ van de kroonprins worden uitgebreid, zij het zo nu en dan heel discreet, behandeld. Een reeks van adviseurs passeert de revue.

Leuk zijn de kijkjes achter de schermen bij het totstandkomen van het boek dat Renate Rubinstein ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de kroonprins schreef en bij de verschillende interviews die hem zijn afgenomen. Ook de Olympische activiteiten van Willem-Alexander, waarmee hij noodgedwongen moest stoppen bij zijn troonsbestijging, komen uitgebreid aan bod, evenals het watermanagement en vele andere werkzaamheden.

Regelmatig lezen we kritiek op de krakkemikkige communicatie rondom het Koninklijk Huis.

Goede informatie voor royalisten en overige geïnteresseerden.

Aan dit boek werd tevens aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 24 april 2013).

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie. Bookmark de permalink.