Koninklijk geheim

Patrick Bernhart – De Boeken van Oranje – Zo werd ik koning. ISBN 978-90-468-1537-3, 391 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2013.

Spannend boek met actuele elementen.

Thomas Ross noemt dit boek terecht ‘een ijzersterke what if’, een genre waarin hij zelf excelleert. De aanstaande troonswisseling heeft de auteur geïnspireerd tot wat hijzelf een combinatie noemt van fictie en satire. Hij schetst daarin hoe de jeugd van onze toekomstige koning Willem-Alexander eruit gezien zou kunnen hebben, met steeds nieuwe opdrachten van zijn moeder koningin Beatrix om hem klaar te maken voor het koningschap. Als onderdeel van een eeuwenoude traditie van het huis Oranje Nassau wordt van hem gevraagd een boek te schrijven dat voor zijn troonsbestijging klaar moet zijn. Het bestaan van dergelijke boeken van zijn voorgangers is een goed bewaard ‘koninklijk’ geheim.

Enkele dagen voor de troonswisseling krijgt de bekende historicus en ‘hofbiograaf’ Cees Fasseur, die onder andere de biografie van Wilhelmina en een spraakmakend boek over Juliana en Bernhard (zie https://www.leeskost.nl/?p=669) publiceerde, lucht van het bestaan van de boeken van Oranje en probeert deze te achterhalen. Moet de Nederlandse geschiedenis worden herschreven? Zijn speurtocht brengt hem naar het Franse Orange en naar Londen. Willem-Alexander is er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat Fasseur niet in slaagt. Wat bijvoorbeeld in het boek van zijn moeder over de geheime afspraak van haar vader, Prins Bernhard met zijn broer Aschwin zur Lippe-Biesterfeld staat, gaat niemand wat aan. Willem-Alexander doet een beroep op zijn adviseurs, waaronder de zanger René Froger en kapitein Marco Kroon (drager van de Militaire Willemsorde) om Fasseur te stoppen. De laatste is zelfs niet te beroerd om een stroomstootwapen te gebruiken.

Het is aan de lezer om te zien hoe dit allemaal afloopt.

Patrick Bernhart (die naam past goed bij dit boek) hoopt dat de personen die in dit vlot geschreven boek voorkomen het met een glimlach zullen lezen. Ik ben benieuwd, maar mijn glimlach heeft hij verdiend.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 10 april 2013). Klik op deboekenvanoranje om het geluidsbestand te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.