Ingehuldigd

Eelco Elzenga – De inhuldigingen. Van Willem I tot Beatrix. ISBN 978-90-7865338-7, 240 pagina’s,  € 17,50. Amsterdam: De Nieuwe Kerk 2013.

Alle inhuldigingen van Nederlandse koningen in woord en beeld beschreven.

Dit boek is uitgebracht ter gelegenheid van de eedsaflegging en inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013 en de tentoonstelling INGEHULDIGD van 12 mei t/m 18 augustus in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Het biedt niet alleen een schat aan beeldmateriaal, maar ook veel interessante achtergrondinformatie over de inhuldigingen van achtereenvolgens de koningen Willem I (1815), Willem II (1840), Willem III (1849) en de koninginnen Wilhelmina (1898), Juliana (1948) en Beatrix (1980). Alle koningen werden ingehuldigd in de hoofdstad Amsterdam plaats, met uitzondering van Willem I, die in Brussel de koningstitel aannam van het met België uitgebreide Koninkrijk der Nederlanden.

In Nederland traden de vorsten veel vaker af dan dat ze als regerend koning overleden. Dat laatste overkwam alleen Willem I en Willem II. Pas bij de troonswisseling tussen Juliana en Beatrix vonden abdicatie en inhuldiging op dezelfde dag plaats.

Het boek bevat, na een inleiding over de troonswisseling in Nederland, hoofdstukken over de opkomst van het huis Oranje-Nassau, de Nederlandse inhuldigingsplechtigheid en de symbolen van het Koningschap en het Koninkrijk. In een nabeschouwing wordt kort ingegaan op de andere elf monarchieën die Europa thans kent. Het boek wordt afgesloten met de stamboom van het huis Oranje-Nassau.

Prachtige plaatjes en een informatief verhaal.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.