Sublieme thriller

Karin Slaughter – Genadeloos. Deel 12 uit de Georgia-reeks. Vertaald uit het Engels (Criminal) door Ineke Lenting. ISBN 978-90-234-7575-0, 500 pagina’s, € 19,90; ebook € 15,95. Amsterdam: Cargo / De Bezige Bij 2012.

Goed ‘los’ te lezen deel van een spannende misdaadreeks.

Bij auteurs die elke één jaar een boek schrijven ontstaat soms het risico dat het een trucje wordt. Altijd dezelfde hoofdpersoon, elk boek verloopt hetzelfde. Een schrijver die dat absoluut niet doet is Karin Slaughter. Genadeloos is het zevende deel in de Will Trent-serie met de gelijknamige hoofdpersoon. In elk van de boeken kom je meer over Will en zijn achtergrond te weten, maar telkens blijkt tevens dat we nog lang niet alles weten over zijn geschiedenis en die van zijn ouders. In dit deel spelen de geboorte van Will en de gebeurtenissen daar omheen een centrale rol.

De boeken van Slaughter kunnen worden ingedeeld in twee verschillende series. De eerste serie is speelt zich af in Grant County en speelt Sara Linton en haar man Jeffrey Tolliver. De tweede serie boeken speelt in Altanta en Georgia en daar speelt Will Trent, vaak samen met Sara Linton, de hoofdrol. De boeken zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te lezen. Toch zou ik de tip willen geven om bij het begin te beginnen. Wat juist Slaughter zo’n geweldige schrijver maakt is haar verdieping van de hoofdpersonen. En dat zou je missen op het moment dat je met Genadeloos begint!

In dit boek worden we meegenomen naar Atlanta in de zomer van 1974. Een tijd waarin vrouwen en mannen en blank en zwart nog niet gelijk waren. Slaughter geeft voortreffelijk de sfeer weer van de zuidelijke Verenigende Staten. We leven mee in de worsteling van twee jonge politievrouwen die hun mannetje proberen te staan tijdens een moordonderzoek en verkrachtingszaak. Parallel aan het dit verhaal speelt het heden waarin we Sara Linton in een bescheiden rol tegenkomen. Linton, een arts en patholoog, speelt in alle boeken van Slaughter een rol.

Een jonge studente wordt vermoord en deze zaak lijkt sterk op de allereerste zaak van politievrouw Amanda Wagner in de jaren zeventig. Een zaak waarbij in korte tijd twee jonge, blanke prostituees op gruwelijke wijze werden vermoord. Politieman Will Trent wordt door zijn meerdere Amanda bewust buiten deze zaak gehouden. Het lijkt te maken te hebben met gebeurtenissen rond zijn geboorte en met de vader van Will. Will, die in de loop van dit boek langzamerhand een steeds sterkere band met Sara krijgt, lijkt gesterkt door haar liefde de volgende stap te kunnen zetten in het verwerken van zijn familiegeschiedenis. Maar daarvoor is nodig dat nog wel wat spoken uit het verleden worden opgeruimd.

Het woord pageturner wordt vaak in de mond genomen, maar dit boek is er zeker één. Het is  geweldig goed geschreven en de karakters hebben zo’n diepte dat je ze beter leert kennen dan sommige van je eigen vrienden! Het verhaal is super spannend, beslist niet voorspelbaar, maar toch geloofwaardig. Ook de sfeer van de jaren 70 met alle vormen van discriminatie wordt voortreffelijk beschreven. De wisseling tussen verleden en heden is absoluut niet storend en ik heb genoten van de subtiele humor. Zou Slaughter met een knipoog aan Barack Obama hebben gedacht toen ze een zwarte man tegen een vrouw liet zeggen ‘De wereld wordt nog eerder door een zwarte geregeerd dan door een wijf.’?

Een must voor Slaughterfans en een goede kans om dat alsnog te worden, tenzij u liever bij het begin begint.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.