Grimlach

Youp van ‘t Hek – Klein gelijk. ISBN 978-94-004-0264-5, 171 pagina’s, € 8,50. Amsterdam: Thomas Rap 2012.

Tegen het eind van elk jaar maakt uitgeverij Thomas Rap een boekje van de columns van Youp van ’t Hek die het afgelopen seizoen werden gepubliceerd in het NRC. Daarmee wordt de omvangrijke doelgroep van Youp-fans bediend. Als ze NRC lezers zijn op papier en digitaal hoeven ze de columns niet te printen of van het internet te plukken. Lezen ze het NRC niet, dan weten ze dat ze in ieder geval enige tijd later kunnen genieten van zijn nog niet al te oude columns in een handzaam boekje.

Zelf ben ik een wel degelijk een fan, maar geen NRC-abonnee en ik kom er niet altijd toe om Youps column digitaal te lezen. Daarom ben ik, en ik weet velen met mij, zo verknocht aan de jaarlijkse boekjes.

Persoonlijk vond ik Youp in deze bundel er niet vrolijker op geworden. Hij laat duidelijk merken dat hij niets moet hebben van het kabinet-Rutte 1, dat werd gedoogd door Wilders PVV. Hij haalt dan ook scherp uit naar onder andere Geert Wilders, Martin Bosma, Mark Rutte, Maxime Verhagen, Gert Leers, Henk Bleker (Gekke Henkie), Camiel Eurlings, Hero Brinkman en Hans Hillen. Maar ook andere bekende of plotseling bekend geworden Nederlanders, zoals ‘duimzuigprofessor’ Diederik Stapel, ‘plantenhapper ‘ Roos Vonk, ijdeltuit Ivo Niehe, Jeroen Pauw (200 vrouwen is de Jupiler League), Connie Palmen (‘ik zou niet met haar durven trouwen, voor je het weet lig je dood en wel, met je lul bij de AKO’), neurochirurg Kees Tullenken en zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, burgemeester Aleid Wolfsen, krijgen er onbedaarlijk van langs.

En dan zijn er echt prachtige, hilarische columns, zoals over telefoneren in de trein en de belachelijke Elfstedentochthype. Sommige stukjes zijn erg somber en zetten je aan het denken. Lachen en huilen ligt dicht bij elkaar.

Een opmerkelijk boekje.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 20 februari 2013). Klik op kleingelijk om dit te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns. Bookmark de permalink.