Met rode konen op de bank

E.L. James – Vijftig tinten grijs. Vertaald uit het Engels (Fifty Shades Of Grey). ISBN 978-90-446-2184-5, 526 pagina’s, € 15,00.

E.L. James – Vijftig tinten donkerder. Vertaald uit het Engels (Fifty Shades Darker). ISBN 978-90-446-2185-3, 550 pagina’s, € 15,00.

E.L. James – Vijftig tinten vrij. Vertaald uit het Engels (Fifty Shades Freed). ISBN 978-90-446-2186-0, 606 pagina’s, € 15,00

Taboedoorbrekende trilogie.

Wie het afgelopen half jaar de boekhandel is ingewandeld kan het bijna niet zijn ontgaan dat de auteur E.L. James de boekenwereld heeft veroverd. Al een half jaar staan haar boeken Vijftig tinten grijs, Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij in de top van de boeken top 10. In Nederland zijn van de drie boeken al meer dan één miljoen exemplaren verkocht.

Vijftig tinten grijs begint als een klassiek liefdesverhaal zoals je die bij alle supermarkten in het bladenschap kunt vinden, maar dan met een zinderende erotische spanning op de achtergrond. De jonge Anastasia komt bij toeval in contact met de steenrijke en enorm knappe ondernemer Christian Grey. Ze is helemaal diep onder de indruk van hem, maar denkt ook tegelijk dat hij voor haar veel te hoog gegrepen is. Totdat hij enkele dagen later opduikt in de winkel waar zij werkt. Al snel blijkt dat Grey een voorkeur heeft voor het sadomasochistische, iets waar de onervaren Anastasia niet goed weet om te gaan.

In Vijftig tinten donkerder komt naast de erotische spanning (want ja, die blijft in alle drie de boeken) ook een andere spanning naar voren. Christian Grey probeert met de hulp van Anastasia zijn verleden te verwerken. Eén van zijn exen heeft daar echter meer moeite mee en verschijnt op onverwachte momenten op de meest onverwachte plaatsen ten tonele. De worsteling van Christian met zijn verleden brengt ook de nodige spanning met zich mee in de relatie. Kan Anastasia omgaan met het donkere verleden van de multimiljonair?

In het laatste deel komt ook Anastasia komt haar verleden tegen, wat ook daar een aardig verhaal met zich meebrengt. De vraag is natuurlijk of dit sprookje zal aflopen zoals je van sprookjes verwacht.

Met rode konen heb ik op de bank deze boeken gelezen. Door de zinderende spanning in een voor mij onbekende wereld was het een echte pageturner. In korte tijd had ik binnen alle drie de boeken verslonden.

Het verhaal leest lekker weg, is simpel geschreven en redelijk voorstelbaar. De karakters zijn vrij oppervlakkig. Maar toch… Als ik hiermee zou eindigen doe ik deze boeken en alle lezeressen te kort. E.L. James heeft er een taboe mee doorbroken. Overal lezen (overwegend) vrouwen haar boeken en niet alleen het eerste deel, maar alle drie gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. Voor het eerst wordt dit genre voor vrouwen zo open en breed verkocht en gelezen. E.L. James neemt ons mee in een wereld van zinderende seks, speeltjes en dominerende mannen, maar dan wel geschreven vanuit de vrouwelijke lust. Dit is zo treffend dat het een groot publiek aanspreekt.

Overigens lijkt de auteur in het laatste deel niet alleen wat meer haast te hebben gehad, maar ook de ambitie om meer met schijfstijlen te spelen. Hierdoor is dat deel wat lastiger te lezen dan de andere twee. De schrijfster schakelt tussen heden en verleden, soms wel meer keren per bladzijden.

Met deze trilogie is een nieuw genre voor een groot publiek beschikbaar. Sinds de verschijning lijkt er een hausse aan dergelijke boeken op gang te zijn gekomen. Ongetwijfeld zitten of komen er daarbij ook titels die beter geschreven zijn dan deze trilogie. Maar ze zullen nooit meer zo taboedoorbrekend zijn.

Spannende seks is hier een understatement.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Seksualiteit. Bookmark de permalink.