Herenperspectief

Bommel glossy, geïllustreerd door Dick Matena. ISBN 978-90-79287-18-5, 130 pagina’s, € 19,95. Leens: Personalia 2012.

Hoewel de Bommel glossy strikt genomen geen echt boek is, maar een eenmalig tijdschrift met een gelukkig beperkt aantal advertenties, mag een recensie op deze site niet ontbreken. Vanwege de harde cover zou de Bommel voor een dun boekwerk door kunnen gaan en hij is bovendien voorzien van een ISBN (International Standard Book Number), de unieke code die aan vrijwel elk boek wordt toegekend.

De Bommel is gemaakt vanuit het perspectief van een heer van stand, als ware Olivier B. Bommel zelf als hoofdredacteur opgetreden. Dick Matena verzorgde veel illustraties, waaronder de prachtige omslagplaat met Bommel, Tom Poes, Joost, juffrouw Doddel en de Markies de Canteclaer van Barneveldt. Vanaf de wand kijkt een wat knorrige Marten Toonder toe. Prachtig.

Veel bekende tekenaars en schrijvers, vaak zelf langer of korter werkzaam bij Toonder Sudio’s, geven in woord en geschrift hun visie op Marten Toonder, Heer Bommel, Tom Poes en de andere bewoners van Rommeldam. Onder hen Jan Kruis, Thé Tjong-Khing, Midas Dekkers, Toonderbiograaf Wim Hazeu en Peter van Straaten.

Toonder en met name Bommel worden van verschillende kanten bekeken. Ook de familie Toonder komt aan het woord.

Het vertalen van Bommel in een andere taal blijkt een lastig verhaal. Hoe vertaal je minkukel, kommer en kwel en de vele woordgrappen van Toonder in het Engels, Duits, Zweeds, Spaans of zelfs Fries. Toonder zelf wees vertalingen in het Duits van verschillende beroepsvertalers af omdat zijn ironische humor en de glans van zijn taalgebruik waren uitgedoofd. ‘Een Bommelvertaler moet niet vertalen, hij moet alles wat hij aan handwerkkunst geleerd heeft vergeten en een nieuw taalgebruik uitvinden, eigenlijk precies dat wat hij nooit mag’.

De omgeving van Bommelstein en Rommeldam wordt beschreven, u leest over de Tale Kanaäns, het collectieve onderbewustzijn, de horoscoop van Marten Toonder en hoe een Heer omgaat met etiquette. U wordt gewezen op verschillende boeken over Toonder en zijn stripfiguren en u krijgt de recepten voor onderdelen van een minder eenvoudige, maar wel voedzame maaltijd.

Een prachtig kijk- en leesboek dat niet mag ontbreken op de boekenplanken van de vele fans.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Kunst. Bookmark de permalink.