Niet alleen maar lachen

Michel van Egmond – Gijp. ISBN 978-90-71359-47-7, 323 pagina’s, € 19,95. Gouda: Voetbal International, vijfde druk 2012. (Inmiddels is de veertiende druk verschenen.)

Een kijkje in de ziel van oud-voetballer en mediafenomeen René van der Gijp.

René van der Gijp, telg uit een vermaard voetbalgeslacht, was ooit een goede voetballer. Hij speelde als rechtsbuiten onder andere bij Sparta, destijds nog een eredivisionist, en bij PSV en hij droeg vijftien keer het Oranjeshirt.

Velen zijn van mening dat hij meer had kunnen bereiken als hij serieuzer was geweest.

Maar volgens René had hij toch nooit een Van Basten kunnen worden, dat zat er gewoon niet in. Profvoetbal was voor hem lekker een balletje trappen, aldus Johan Derksen. Winnen of verliezen en tegen wie hij speelt maakt hem niet veel uit, als hij het maar naar zijn zin heeft. Van der Gijp, die de lach aan zijn kont heeft, geeft regelmatig lezingen voor het bedrijfsleden en maakt al een aantal jaren deel uit van de vaste crew van het veelbekeken en bekroonde wekelijkse televisieprogramma Voetbal International en zijn vrolijk optreden aldaar als deskundig voetbalanalist, die zich terdege voorbereidt en altijd wel een prachtige anekdote weet te vertellen, wordt in brede kringen gewaardeerd. Dat bleek ook wel uit de vele blijken van meeleven toen de sfeergevoelige Van der Gijp een burn-out kreeg en een tijd lang zijn activiteiten moest staken.

Van Egmond trok tijden met René op, at zo nu en dan een uitsmijtertje met hem en schreef over wat hij hoorde en met hem meemaakte. Hij heeft een knap biografisch portret van dit fenomeen geschreven, soms in heel korte fragmenten. Met veel kleedkamer- en andere humor, aandacht voor Gijp de control freak en diens vaste riebeltjes, maar niet dat alleen. De dip waarin René verkeerde en de manier waarop hij uit het dal wist te klimmen worden op een gevoelige en geloofwaardige manier neergezet, met uiteraard veel van die typisch Gijpse verkleinwoordjes. Je leest hoe bijvoorbeeld het overlijden van Fritz Korbach hem raakt. En hoe hij wel een relatie met iemand kan hebben, maar niet met iemand kan samenwonen. Enerzijds is hij een gezelligheidsmens, anderzijds is hij graag alleen.

Hoewel ik graag meer van René als voetballer genoten zou hebben begrijp ik na het lezen van dit boek waarom zijn motivatie afwijkt van wat gebruikelijk is in het voetbalwereldje. Ik heb als lezer regelmatig dubbel gelegen om René’s grappen en grollen, maar ook goed begrepen dat hij in wezen een gevoelig mens is.

Terecht een onverbiddelijke bestseller.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 3 oktober 2012).

GijpinPuurCultuur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Voetbal. Bookmark de permalink.