Die andere sekse

Rijja Jansen – Mannen! Waarom hij doet zoals hij doet. ISBN 978-90-453-1254-5, 156 pagina’s, € 9,95. Amersfoort: BBNC 2012.

Amusante poging tot beter begrip van de sekseverschillen.

Dit boekje is bedoeld voor vrouwen die mannen beter willen leren begrijpen. Maar het is tevens geschikt voor mannen die wat meer over zichzelf willen weten. De verklaring wordt vaak in de oertijd gezocht. De mannen zouden toen hun handen vol hebben gehad aan de jacht op eetbare dieren, vandaar hun one track mind. Verder probeerden ze zoveel mogelijk vruchtbare vrouwen te bezwangeren om de soort in stand te houden. De vrouwen waren uit op goede, trouwe vaders voor hun kinderen. Naast het verzorgen van die kinderen waren de vrouwen toen reeds aan het multitasken. De auteur, een freelancejournalist, weet dat ze generaliseert, maar dat mag de pret niet drukken.

Het boekje bestaat 64 ‘prangende vragen van vrouwen’, opgedeeld in vier delen. In het eerste deel Psyche lezen we de antwoorden van de auteur op bijvoorbeeld: Waarom denkt hij in oplossingen? Waarom roddelt hij amper? Waarom zegt hij niet snel wat hem dwars zit?

Deel 2 Lichaam behandelt onder meer Waarom heeft hij een bierbuik? Waarom zweet hij zo? Waarom is hij sneller alcoholist? Waarom plast hij minder vaak?

Deel drie gaat over de Liefde met Waarom heeft hij bindingsangst? Waarom geeft hij me nooit een cadeautje? Waarom onthoudt hij verjaardagen/onze huwelijksdag niet? Waarom gaat hij vreemd?

Deel 4 tenslotte gaat over Seks. Daar worden we onderhouden over Waarom kijkt hij naar porno? Waarom wil hij vaker seks dan ik? Waarom valt hij na de seks meteen in slaap? Waarom zijn er borsten- en billenmannen? In dit deel wordt ook ‘zijn’ wat onverschillige mening over ‘jouw dikke kont’ behandeld (hij wil gewoon jou, met huid en haar) én gerelativeerd: ‘Trouwens zou het best kunnen dat hij je kont liever wat minder vol ziet, maar hij laat het wel uit zijn hoofd om je dat te zeggen, omdat je anders zijn ballen met kokend water overgiet.’

Nieuwsgierig geworden naar de vrolijke mening (met zo nu en dan een serieuze ondertoon) van de auteur over deze en andere vraagstukken over de verschillen tussen de seksen? Koop dan dit boekje.

Dit boekje werd genoemd als LeesTip in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 17 oktober 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Man-vrouw verhouding, Seksualiteit. Bookmark de permalink.