Voetbalboeven

Joost Houtman en Jan-Cees Butter – Het foute elftal. Moord en doodslag in de voetballerij. ISBN 978-90-488-1428-2, 303 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Lebowski Publishers 2012.

Misdragingen van voetballers buiten het veld.

Voetballers zijn net mensen. De meesten zijn brave burgers, maar er zijn er ook bij die niet helemaal of helemaal niet deugen. En als het dan ook nog om bekende voetballers gaat is het een kwestie van tijd of iemand pakt een aantal smeuïge verhalen op, ordent ze en maakt er een boek van zoals dit.

De auteurs raadpleegden een groot aantal boeken, tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland en surften zich suf op het internet. Ze kozen ervoor de voetballers die ze behandelden in te delen in keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Een wat arbitraire indeling, want niet iedereen speelt zijn hele leven op dezelfde positie.

Velen gaan pas in de fout na hun voetballoopbaan als ze in een zwart gat zijn gevallen en daar kun je je, zonder het goed te praten, wat bij voorstellen. Geweldpleging, overmatig drugs- en alcoholgebruik, diefstal, verduistering en verkrachting, het komt allemaal voor.

Het had leuk geweest als de auteurs aan het eind van het boek een écht fout elftal hadden gepresenteerd, maar die kans voor open doel werd niet ingekopt.

Sommige verhalen lees je met enige gêne, zoals het stelen van een pakje rosbief door een gerespecteerd trainer. Patrick Kluivert kwam goed weg nadat hij veel te hard scheurend in een onverzekerde wagen iemand doodreed. Klassenjustitie? Mede dankzij topadvocaat Gerard Spong kwam werd hij wat later ook nog vrijgesproken van groepsverkrachting.

Sommige verhalen ontstijgen niet Story-, Privé of Telegraaf-niveau niet. Maar zolang deze bladen nog een forse oplage hebben zal er ook voor dit boek zeker belangstelling zijn.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.