Vader en zoon

Stef Bos en A.W. Bos – Door de ogen van mijn vader. ISBN 978-94-9038-209-4, 131 pagina’s met cd+, € 22,50. Berchem (België): Witsand Uitgevers.

Ontroerend tijdsbeeld over de jeugd van de schrijver.

De zanger en tekstschrijver Stef Bos, vooral bekend van het lied Papa, publiceerde in dit boek een aantal teksten en combineerde die met dia’s van zijn vader over de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. De poëtisch ogende teksten hebben geen rechtstreeks verband met de foto’s die ernaast zijn afgebeeld, maar toch is er een samenhang. De teksten bevatten onder andere enkele intrigerende levenswijsheden, zoals ‘Het grote geluk Gaat altijd gepaard Met de angst dat het morgen Niet meer bestaat’ en ‘De meeste mensen Denken Wat ze denken Te moeten denken”.

De vele foto’s van het gezin Bos, met zijn vaak nadrukkelijk aanwezige en meestal vrolijke moeder, geven ze een impressie van Stefs gelukkige en geborgen jeugd en familieleven. Dat die tijd definitief voorbije is blijkt ook uit de ontroerende slottekst: ‘Toen mijn moeder Haar ogen sloot Nam mijn vader Geen foto’s meer Alsof zonder haar Niets nog De moeite waard was Om vastgelegd te worden.’

Het boek bevat een cd met de nieuwste versie van het lied Papa, ik lijk steeds meer op jou, papa ik hou steeds meer van jou.

Een mooi, wat melancholisch boek over goede, maar voorbije tijden.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 13 juni 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.