Pageturner

Wanda Reisel – Nacht over Westwoud. ISBN 978-90-254-7512-3, 284 pagina’s, € 19,95. Amsterdam / Antwerpen: Contact 2011.

Fascinerende roman over een waarnemend huisarts in een broeierig dorp.

Wanda Reisel heeft al een tiental boeken op haar naam staan, waarvan er Witte liefde in 2007 werd bekroond met de Anna Bijns prijs. Toch had ik nog nooit iets van haar gelezen tot ik deze roman in handen kreeg.

De eerste kennismaking van waarnemend huisarts Levi Levi met het dorp Westwoud is heel plezierig. Hij voelt zich snel opgenomen door de plaatselijke elite en neemt kennis van de op de pc opgeslagen mening van de tijdelijk in Afrika verblijvende dokter Simons over zijn ‘aimabele patiënten’. Hij helpt Lidie Lamberts, de veearts en veulen ter wereld te brengen en voelt zich tot haar aangetrokken.

Weldra beseft Levi dat het dorp niet zo rustig is als het lijkt, maar dat de nieuwkomers uit de stad, de ‘import’, vinden dat de autochtone boeren zich aan hun opvattingen moeten aanpassen. Er is met name veel kritiek op de schapenboer Tinus Lamberts, bij wie elk jaar meer dan honderd moslims een schaap komen kopen voor het Offerfeest. Het feit dat Lamberts de schapen op zijn erf ritueel laat slachten door ingehuurde slagers zorgt voor veel ergernis. Daarbij komen de parkeerproblemen voor één dag en de irritatie over de op hun gemak door het dorp slenterende klanten van Tinus, die er een daagje uit van maken. Sommigen willen het dorp zelfs met een slagboom afsluiten.

Ondertussen is Levi bezig met het verwerken van de dood van zijn moeder en van zijn vervreemding van zijn vrouw en van zijn dochter. Een nagelaten brief van zijn moeder confronteert hem met het hem totaal onbekende verleden van zijn vader.

Als de kleindochter van Lamberts misbruikt lijkt te zijn door de Koerd Ilias Barzani, die door de dorpelingen ten onrechte voor een moslim wordt aangezien, breekt de hel los. De ‘import’ vormt een coalitie met de dorpsjeugd. Westwoud moet worden gezuiverd van vreemde smetten en ook Levi moet het als Jood ontgelden.

De uitgever noemt het boek een pageturner en zegt daarmee niets te veel. Ik heb het in één adem uitgelezen en daar beslist geen spijt van. De schrijfstijl van Wanda Reisel spreekt mij zeer aan. Zij heeft op creatieve wijze hedendaagse thema’s ingeweven in deze roman. Jammer alleen dat het einde door de lezer zelf moet worden ingevuld.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 8 februari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.