Embonpoint

Havank Ross – De Schaduw contra de Schorpioen. ISBN 978-94-005-020-4, 173 pagina’s, € 17,95, e-book € 13,99. Utrecht: A.W. Bruna 2011.

De Schaduw zoals we hem kennen.

Inmiddels is dit al weer het derde deel in de door Tomas Ross hervatte serie avonturen van Sureté Commissaris Charles C.M. Carlier, de schitterende creatie van wijlen Havank. Ross is er wederom in geslaagd op Havankiaanse wijze een spannend en buitengewoon gecompliceerd Schaduwverhaal te schrijven met de bekende grappen en grollen die de ware liefhebber zo waardeert.

Het begint met een bomaanslag op een politiebureau in Parijs. In een hoog tempo krijgt de Schaduw daarna onder andere te maken met een royalistische partij, vermeende nazaten van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette en een geheim laboratorium. Gelukkig zijn er ook bekende en nieuwe hulptroepen in dit avontuur, waarin de Schaduw tot zijn grote ongenoegen niet zo lekker en uitgebreid kan eten en drinken zoals hij gewoon is. Zijn geliefde Eleonora (‘Noor”) vindt namelijk zijn embonpoint te veel in omvang toegenomen.

Het verhaal zelf verklap ik niet. Daarvoor is het eigenlijk ook veel te gecompliceerd. Om het helemaal te snappen heb ik het twee keer moeten lezen, maar dat is helemaal niet erg omdat het weer bol staat van de typisch Schaduwiaanse bon mots, zoals ‘Fraternité, liberté, decolleté’, ‘het werkpak dat bij binnenkomst verstrekt werd aan de kostgangers van Staatshotel de Nor’ en ‘Ze zeggen dat ze er niets van weten, zei ’t bisschoppelijk conclaaf tegen de hoogzwangere abdes’, om er zo maar een paar van  te noemen.

Ik heb aan dit boek weer veel genoegen beleefd en kan niet wachten op de volgende Havank Ross.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 8 februari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.