Snoeihart

Youp van ’t Hek – Wie verstaat er Kips? ISBN 90-978-6005-860-2, 171 pagina’s, € 8,50. Amsterdam: Thomas Rap 2011.

Een must voor Youps vele fans, vaak snoeihard, maar nooit flauw.

Wederom zijn de meest recente columns van Youp van ’t Hek uit NRC Handelsblad in boekvorm gepubliceerd. De meeste had ik al in de krant of via internet gelezen, maar ook de herlezing was me een groot genoegen. Het is geen boekje voor tere zielen, want Youp is vaak, maar niet uitsluitend snoeihard (een enkele keer gaat hij mij persoonlijk ook te ver). Van ’t Hek heeft van zijn ruwe bolster zijn handelsmerk gemaakt, maar soms mag de lezer even daaronder kijken. Zoals bij zijn prachtige herinnering aan Willem Duys, die op ’t Melkhuisje ooit lol had in de durf van de vijftienjarige Youp. Maar meestal is het van dik hout zaagt men planken. Zo krijgen onder meer Tijs van den Brink, Robin Linschoten, Maxime Verhagen, Hans van Baalen, Gert Leers, Hans Hillen, Wesley Sneijder, zijn vrouw Yolanthe en hun tattoos, Ad Scheepbouwer, Nina Brink, Gretta Duisenberg soms meer dan eens genadeloos uit de zak. Echt boos wordt Youp bij het seksueel misbruik door de ‘kleuterneukers’ van het Hofnarretje en Rooms-Katholieke geestelijken (‘Roomse rukkers’), waaronder de voormalige ‘vieze’ bisschop van Brugge en ik geef hem daarbij groot gelijk.

Met veel instemming heb ik ook zijn prachtige stukjes over de klantenservice, of liever het gebrek daaraan, van T-Mobile en soortgelijke bedrijven gelezen. Navrant is het verhaal over het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Op naar de volgende bundel.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 16 november 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns. Bookmark de permalink.