Egotripperij

James Worthy – James Worthy. ISBN 978-90-488-0868-7, 188 pagina’s, € 15,95. Amsterdam: Lebowski 2011.

De freelance journalist James Worthy vond dat het tijd werd een roman te schrijven en kon geen andere titel daarvoor vinden dan zijn eigen naam. Hij lijdt kennelijk aan enorme zelfoverschatting.

Het is eigenlijk een zielig liefdesverhaal. Kort samengevat: James woont samen met de liefde van zijn leven, Polly, en maakt haar zwanger. Polly laat zich aborteren en maakt zich daarna van hem los. James kan er niet tegen dat Polly snel een nieuwe vriend krijgt en weer zwanger wordt, maar nu besluit het kind te houden. Hij raakt volledig van de leg en pakt elke vrouw die hij krijgen kan. Hij is bezig met een boek, maar het wil niet vlotten en gaat daarom naar Frankrijk met een vriend. Onderweg ontmoet hij Aafke en begint na eerst wat los gescharrel een verhouding met haar. Als Aafke van hun zoon Pleun bevalt is James definitief over Polly heen.

Het verhaal wordt verteld in een schreeuwerige schrijfstijl, vol van wat we vóór Ik Jan Cremer smeerpijperij zouden noemen. Worthy haalt het overigens niet bij Cremer. Veel ranzige seks, poep, pies en kots. Het meest gebruikte woord is ongetwijfeld ‘kut’. Op de flaptekst staat dat Paul de Leeuw het een geweldig boek vindt. Geen wonder. Maar voor mij hoeft het niet.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 7 september 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie. Bookmark de permalink.