Fijn online?

Jim Stolze – Hoe overleef ik mijn inbox? 31 tips voor een gelukkig online-leven. ISBN 978-90-468-0622-7, 175 pagina’s, € 17,50. Amsterdam:  Nieuw Amsterdam, derde druk 2010.

Een aardig boekje. Niet meer, maar ook niet minder. Het begint met een verslag van de maand december 2008, waarin de auteur de stekker uit zijn online activiteiten trok. Geen internet en mail op de pc en de smartphone werd omgeruild voor een ‘gewoon’ mobieltje. Hij vond de eerste week leuk, maar had de tweede week het gevoel dat hij alleen was en een groot probleem had. Hij kreeg nu ook minder aandacht van de media en van collega’s. In de derde week kreeg hij een heerlijk gevoel van rust, maar in de vierde week miste hij internet heel erg. Zijn conclusie: ‘Leven zonder internet is niet echt leuk, maar leven zonder e-mail is fantastisch.

Gelouterd geeft hij in Deel 2 een aantal praktische tips. Iedereen kan er wel een paar van haar of zijn gading vinden. Ik geef er hier een paar die mij aanspreken: Neem je BlackBerry of iPhone niet mee naar bed. Maak geen honderden digitale foto’s. Meld je af voor nieuwsbrieven of neem er een apart email adres voor. Stuur geen eenregelige mailtjes. Die roepen meer vragen op dan ze beantwoorden. Zelf gebruik ik tegenwoordig vaak Direct Messages van Twitter (maximaal 140 tekens) in plaats van korte mails. Zet in de onderwerp regel waar de mail over gaat. Verstuur geen emails waar je later spijt van kunt krijgen. Vergeet niet dat mail kunnen worden doorgestuurd of uitgeprint.

In deel 3 staan nog een aantal beschouwingen over onder andere internet en sociale netwerken. Daar kun je het als lezer wel of niet mee eens zijn.

Iedere gebruiker van internet en email kan wel wat van haar of zijn gading vinden in dit boekje, waarvan het toontje soms ook lichtelijk moraliserend bij mij overkomt. Ook open deuren worden vrolijk ingetrapt zoals: ‘Echte seks is beter dan onlineseks’. Ja, zo lust ik er nog wel een. Van een internetstrateeg had ik eigenlijk wat meer verwacht.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 9 maart 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers. Bookmark de permalink.