Aardig, maar volstrekt nutteloos

Hein Meijers – De kloten van de keizer en meer geschiedenissen die je niet wilt lezen. ISBN 978-90-254-3534-9, 143 pagina’s, € 12,50. Amsterdam / Antwerpen: Contact 2010.

Dit is een volstrekt overbodig, maar desalniettemin heel aardig boekje. Wist u dat een Amerikaanse verzamelaar van rariteiten in 1977 $ 3000 neertelde voor het zaakje van Napoleon? Het zag er volgens insiders uit als een verschrompeld zeepaardje. In dit boekje leest u hoe het geval na de dood van de ex-keizer door de dienstdoende patholoog werd afgesneden en door een pater naar Corisica werd gesmokkeld. De rest van het desbetreffende hoofdstuk is gewijd aan het opduiken van de Keizerlijke kloterij in De nieuwe wereld in 1916 en wat er verder mee gebeurde. De auteur bepleit bijzetting bij de overige overblijfselen van Napoleon in de Parijse Dôme des Invalides.

Andere verhalen uit dit boekje gaan over dwergwerpen en dwergkegelen en ontsporingen van het Pausdom met onder meer de huidige drie tegenpausen en het merkwaardige verhaal van Paus Johanna, die tijdens een processie een kind gebaard zou hebben (heeft zij echt bestaan?) en de onwaarschijnlijke bewering dat ook nu nog pas verkozen Pausen de ballen moeten worden gevoeld door de jongste kardinaal (om te na te gaan of het geen vrouw, castraat of eunuch is (wat is er tegen deze twee laatste categorieën? Het zijn toch ook mannen?). Deze zou dan moeten zeggen: Testiculos habet et bene pendentes (hij heeft testikels en zij hangen goed), waarop de overige kardinalen met Deo Gratias zouden antwoorden. Persoonlijk geloof ik hier geen bal van.

Baron de Coubertin stelde een Olympische gouden medaille in voor kunst, werd voorzitter van de jury en bekroonde zijn eigen, onder pseudoniem ingezonden ‘Ode aan de sport’.

Ook rariteiten over onder meer de guillotine, de etentjes van de altijd zeezieke Darwin en Hendrik de achtste met zijn zes vrouwen worden vrolijk behandeld.

Nutteloze wetenschap kan best leuk zijn, maar je moet ervan houden. Zelf vind het wel geinig om te lezen.

Dit boek is uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 9 februari 2011)

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Overig. Bookmark de permalink.