Rampscenario

Wilco Boom – De val van Balkenende. Wat ging er fout? ISBN 978-90-468-0932-7, 158 pagina’s, € 16,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2010.                       

In dit boek reconstrueert de auteur, politiek verslaggever bij de NOS, in detail de belangrijkste politieke gebeurtenissen in de periode dat CDA leider Jan Peter Balkenende met de PvdA moest regeren. Hij begint met de verkiezingscampagne van 2006, waarna het ‘over links’ moest en de formatie onder leiding van Herman Wijffels die ertoe leidde dat alle CDA-kopstukken in het kabinet plaatsnamen. Daarna kwam onder meer het conflict over het ontslagrecht en de economische crisis, de ruzie over de Joint Strike Fighter en de voor beide coalitiepartijen slecht verlopen Europese verkiezingen, de kwestie met de Zeeuwse Hedwigepolder en Balkenendes mogelijk vertrek naar Europa. Het einde wordt ingeleid door het rapport van de Commissie Davids, waarna er geen overeenstemming meer te krijgen was over een voorzetting van de missie in Uruzgan. Tenslotte wordt de verkiezingscampagne beschreven, die leidde tot het einde van het tijdperk-Balkenende. We lezen dat Balkenende eigenlijk tegen wil en dank weer lijsttrekker was bij ontbreken van een alternatief. Dat alternatief was er wel: Camiel Eurlings, maar als gevolg van een communicatieblunder van het toenmalige partijbestuur uiteindelijk niet beschikbaar.
En onderwijl zien we aan het eind van elk hoofdstuk de positie van het CDA in de polls steeds verder afbrokkelen.

Het lijkt wel een Grieks drama. Aanhangers van alle politieke partijen kunnen hieruit leren hoe het niet moet. Lees dit goedgeschreven boek en huiver.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio op woensdag 15 december 2010.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek. Bookmark de permalink.