Renate van der Zee – Een meisje voor dag en nacht. Waargebeurd verhaal over een Marokkaanse vrouw die afrekent met haar jeugd. ISBN 978-90-445-1566-4, 254 pagina’s, € 18,90. Breda: De Geus 2010.

Incest onder Niet-westerse migranten is een onderschat probleem. Het meestal vrouwelijke slachtoffer loopt ernstig gevaar als ze de dader, vaak een familielid, aanklaagt.

De auteur heeft het waar gebeurde verhaal opgetekend van een Marokkaans incestslachtoffer, dat zich weet te ontworstelen aan haar omgeving en de kansen grijpt die zich voordoen. Uiteindelijk trouwt ze met een Nederlander en gaat ze bij de politie werken. Na de geboorte van haar dochtertje wordt ze depressief als gevolg van het jarenlange sexuele misbruik door één van haar broers. Daarbij speelt ook een rol dat ze in haar werk te maken krijgt met misbruikte meisjes, maar er niets aan kan doen omdat iedereen zwijgt, ook het slachtoffer.

Het is wrang dat haar vader en haar broers haar zo veel mogelijk ‘veilig thuis’ wilden houden om haar te beschermen tegen de ‘boze buitenwereld’. Maar thuis bleek het dus helemaal niet veilig te zijn. Uiteindelijk kon ze haar verhaal kwijt aan de auteur. Ze deed dat anoniem ze bang is dat haar oude moeder, die een zwakke gezondheid heeft, het niet zal overleven als ze erachter komt wat er in haar eigen huis met haar dochter is gebeurd.

Het boek leest als een trein en je kunt niet anders dan je identificeren met de hoofdpersoon en je ergeren aan het autoritaire gedrag van haar broers, die door hun ouders mateloos worden verwend, ten koste van hun zussen. Je leert en passant het nodige over het gezinsleven van de Marokkaanse Nederlanders, maar je wordt er bepaald niet vrolijk van.

Dit boek is eveneens uitgebreid besproken in de boekenrubriek van het programma PuurCultuur van MeerRadio (21 april 2010).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Non Fictie. Bookmark de permalink.