Komt een Kluun in de film

Kluun – Komt een vrouw bij de dokter. ISBN 978-90-5729-240-9, 333 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 46ste druk (filmeditie met bonusmateriaal).

Volgens de uitgever is dit boek met bijna een miljoen exemplaren het bestverkochte Nederlandse romandebuut aller tijden. Toch heb ik het lange tijd genegeerd, ik weet eigenlijk niet waarom. Maar na de verfilming ontkwam ik er niet aan om er kennis van te nemen en omdat de oorspronkelijke editie inmiddels is uitverkocht deed ik dat met de filmeditie. Deze bevat naast de roman filmfoto’s en dialogen die Kluun zelf speciaal voor de verfilming schreef. Maar nu het boek.

Het is de beschrijving van de lotgevallen van Stijn, een schuinsmarcheerder die ondanks frequent vreemdgaan zielsveel van zijn vrouw Carmen houdt. Wanneer Carmen kanker krijgt probeert Stijn haar waar het kan zo goed mogelijk te steunen, maar blijft toch buiten de pot piesen. Hij krijgt zelfs een verhouding met Roos, die hij elk jaar tegenkomt met Carnaval, maar tot nog toe nog niet kon ‘scoren’, om het maar eens zo te zeggen. Uiteindelijk overlijdt Carmen.

Zo op het oog een melodrama, maar Kluun kán schrijven. Met een opvallende nuchterheid en veel soms macabere humor. Bijzaken, bijvoorbeeld over de versiermogelijkheden van diverse uitgaansgelegenheden, worden in aparte kadertjes gezet om het verhaal niet te onderbreken, maar zo krijgen ze toch de nadruk. Ook worden, heel ongebruikelijk voor een roman, voetnoten gebruikt met verwijzingen naar andere boeken of resultaten en opstellingen van Ajax. Bijvoorbeeld lees ik in de tekst: ‘Ik weet net zoveel van dj’s als Clarence Seedorf van penalty’s.’ De bijbehorende voetnoot: ‘Surinaamse voetballer. Zijn ego is het enige dat de hoogte waarmee hij penalty’s over het doel jast, overtreft.’ Ik kwam niet meer bij.

Ik wil nog wel eens wat van Kluun lezen en ik overweeg naar de film te gaan kijken.

Dit boek is eveneens besproken in de boekenrubriek van het programma Puur Cultuur van MeerRadio (27 januari 2010).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie. Bookmark de permalink.