Het begon met Kan

Peter Voskuil – De koning is dood, leve de koning! Geschiedenis van de oudejaarsconferences. Met een voorwoord van Youp van ’t Hek. ISBN 978-94-90478-01-8, 196 pagina’s, € 24,99. Beinsdorp: Uitgeverij Vierkant 2009.

Er is een tijd geweest dat heel Nederland op Oudejaarsavond gekluisterd was aan de radio, ook toen de televisie allang een prominente plaats in de huiskamer had gekregen. Maar op Oudejaarsavond luisterde je, en later keek je, naar Wim Kan. Dat begon in 1954 en duurde tot 1982, een jaar voor Kan’s overlijden. Voordat Kan de overstap naar de televisie maakte was Seth Gaaikema hem op dat medium voorgegaan. Later volgden Freek de Jonge, Youp van ’t Hek en nog een groot aantal andere cabaretiers. Dit prachtig vormgegeven boek biedt een schitterend overzicht van alle 40 oudejaarsconferences tot heden en plaatst ze in hun historische context. Het bevat veel inside information. Zo leest u bijvoorbeeld dat Wim kan ƒ 1.000,- kreeg voor zijn eerste oudejaarsconference en ƒ 22.000,- voor zijn laatste, dat Jan Wassenberg Kan van een groot aantal oneliners voorzag. Ook het Buckler-incident van Youp van ’t Hek wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. Het boek wordt afgesloten met een groot aantal bijlagen met daarin aandacht voor andere gelegenheidsconferences, zoals de verkiezingsconferences van Freek de Jonge. U ziet de ranglijst van oudejaarsconferences in absolute kijkcijfers, op basis van kijkdichtheid en waarderingscijfers. Het geheel wordt afgesloten met een aantal gevleugelde gezegden. Youp van ’t Hek schrijft in zijn voorwoord: ‘De oudejaarsconference is een zachte dood gestorven. Ik maak ze nog wel, met plezier trouwens, maar weet dat ze niet meer de impact hebben die ze ooit hadden. Het is voorbij. Je verdwijnt in de zee aan cabaretprogramma’s die ronde de feestdagen op de buis gekwakt worden. Maar een kleine twee miljoen mensen maak ik graag nog aan het lachen. Je speelt alleen niet meer voor het hele land’.

Een prachtig, maar weemoedig stemmend boek, maar ook een feest der herkenning.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 4 november 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Humor, Overig. Bookmark de permalink.