Ella’s roze bril

Ella Vogelaar & Onno Bosma – Twintig maanden knettergek. Dagboek van een ministerschap. ISBN 978-90-600-3024-6, 347 pagina’s, € 16,95. Amsterdam: Uitgeverij Balans, vierde druk 2009.

We kennen het navrante verhaal van de PvdA minister, die als brekebeen door haar politiek leider Wouter Bos uit het huidige kabinet werd verwijderd, terwijl ze zelf niets in de gaten had. Dat laatste blijkt ook uit dit boek, voornamelijk de opgetekende reacties van haar partner. Een totaal andere perceptie van de werkelijkheid. Dat neemt niet weg dat de manier waarop bepaald niet chiq is te noemen: Tijdens een werkbezoek op de Antillen alvast de opvolger polsen. Dit lijkt op het ontslag van veel voetbaltrainers. De mening van Vogelaar zoals ik het in dit boek lees is dat Wouter Bos zich ontdeed van een kritikaster binnen het kabinet op zijn wellicht electoraal interessante harde houding in het integratiedebat. Dat Bos zich daarin gesteund wist door de publieke opinie had mevrouw Vogelaar onvoldoende in de gaten en haar vaak onhandige optreden in de publiciteit hielp ook niet. Het boek biedt interessante en gedetailleerde inside informatie over wat zich afspeelde achter de schermen binnen de PvdA en in het kabinet. Het had mijns inziens wel wat dunner gekund als er wat prietpraat was weggelaten, maar misschien vinden anderen dan ik dat juist interessant.

Voer voor elke politiek geïnteresseerde.

Dit boek is uitgebreid gerecenseerd in de rubriek PuurCultuur op Meerradio, woensdag 27 mei 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek. Bookmark de permalink.