Rebelse Spruit

Ruud Spruit – Spruit Spreekt, de lotgevallen van een museumdirecteur. ISBN 90-6806-700-1, 144 pagina’s, € 12,50. Amersfoort: Novella Media BV 2007.

Ondanks dat deze titel al bijna twee jaar oud is kreeg ik het vandaag ongevraagd toegestuurd en het is zeker de moeite waard. Het is geschreven door de alleskunner Ruud Spruit, auteur, televisiemaker veelgevraagd spreker en vele jaren werkzaam als directeur van het Westfries Museum in Hoorn. Dit opmerkelijke boekje, dat staat vol kostelijke anecdotes, gaat over zijn ervaringen als museumdirecteur.

Ik heb Ruud Spruit nooit ontmoet, maar hoop dat genoegen nog een keer te smaken. Uit het boekje komt hij naar voren als een gepassioneerde egotripper die zich door niets en niemand liet weerhouden om ‘zijn’ museum voort te stuwen in de vaart der volkeren. Wie hem in de weg stond, met name plaatselijke politici, verwijt hij jalouzie en kleingeestigheid. Wie hem hielp kan nooit meer kapot. Ik heb het vaak schaterlachend in één adem uitgelezen.

Dit boek is gerecenseerd in de rubriek PuurCultuur op Meerradio, woensdag 25 maart 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Kunst. Bookmark de permalink.