De Feyenoord Familie

Kameraadschap, clubliefde en passie

Kuip, Coolsingel, blindentribune, fans over de hele werelden Christelijke Kameraden.…..

Ignacio Ostertag

Er zijn kasten, misschien wel hele bibliotheken te vullen met boeken over Feyenoord. Dat is natuurlijk niet zo gek, want we praten hier over een instituut met hond duizenden fans binnen en buiten Rotterdam en verspreid over de hele wereld. Zo woont de Feyenoord Lars helemaal op een eilandje boven de Poolcirkel. En Ignacio Ostertag woont zelfs in een Argentijnse provinciestad.

Mijn vader was reeds in het bezit van een aantal mooie, ouderwetse gedenkboeken ter gelegenheid van het zoveel jarig bestaan. Daar kwamen de nodige uitgaven bij ter gelegenheid van het winnen van de Europacup, De wereldcup en elk daarop volgend kampioenschap. Ook als het eens minder ging verschenen er boeken over Feyenoord, zoals De Coolsingel bleef leeg.

Je zou zeggen dat het zo langzamerhand wel erg moeilijk wordt nog iets origineels over Feyenoord te schrijven. Niet gehinderd door deze bezwaren zette Dave Geensen zich echter aan het vervaardigen van de huidige titel. Hij benadert inderdaad de roemruchte club als een familie.

Auteur

Dave Geensen (1979) schreef voor het bekende magazine Hand in Hand en is host van de Feyenoord-podcast Geluid van Zuid. In het seizoen 1992/93 raakte hij als dertienjarige besmet met het Feyenoord-virus.

Al in het begin staat de schrijver stil bij het feit dat de club naast de ups ook jarenlang downs kent. Iets in het DND van de club lijkt ervoor te zorgen dat in tijden van succes euforie zich meester maakt van de ratio en het vervolgens misgaat.

Het boek kent wel achttien hoofdstukken en staat vol met verhalen en anekdotes. De pap kent veel krenten. Ik moet kiezen en pak eruit wat ik de mooiste vind.

Het verslag van de reis met pers en Feyenoord-watchers naar Spanje voor de wedstrijd in de Champions League tegen Atletico Madrid.in november 2023, waarin Telegraaf-reporter Valentijn Driessen zich weer eens van zijn slechtste kant laat zien en Wessel Penning zijn Feyenoord-hart toont.

De onnavolgbare manier waarop Willem van Hanegem het elftal dat de Europa Cup won in 1970 vergelijkt met het kampioensteam van 1923. Over de tandem Rinus Israël -Theo Laseroms: Je kunt beter door een cementmolen proberen te kruipen dan langs die verdedigers. Desalniettemin is De Kromme een groot fan van Gernot Trauner. Over de voormalige clubarts Max Abardanel zei hij ooit: Die man kan alleen de dood constateren’. De nog niet zo lang geleden gepensioneerde dokter Casper van Eijck komt uitvoerig aan het woord.

De voetbal- en trainersloopbaan van het ‘kind van de club’ Giovanni van Bronckhorst wordt uitvoerig beschreven en daarbij ontbreekt uiteraard niet de SV GIO, de Giovanni van Bronckhorst Foundation, waarmee de naamgever wat ‘terug wil doen’ voor kansarme jongeren.

Uiteraard blijft de legendarische bootreis naar Lissabon uit 1973 niet onbesproken. Helaas zijn inmiddels bijna alle spelers van dat grandioze elftal overleden.

Twee legendarische oud-voorzitters, Cor Kieboom en Jorien van den Herik passeren de revue. De laatste komt zelfs aan het woord.

Wat is er mooier dan in het hoogste team van jouw eigen club te mogen spelen? We lezen hoe dit Mario Been en Michiel Kramer overkwam, de eerste was ook nog ruim een jaar hoofdtrainer.

Wie meer over de geschiedenis van Feyenoord wil weten kan het zogenaamde Heesakker-archief van clubhistoricus Bertus Heesakker bekijken, digitaal toegankelijk gemaakt door diens kleinzoon Rolph: www.archiefheesakker.nl. In de Kuip bevindt zich het Feyenoord Museum, met onder andere de meeuw van Treijtel en het legendarische brilletje van Joop van Daele, ooit geestdriftig bezongen door Luc Lutz. De tekst was van niemand minder dan Toon Hermans.

De bekerwinst van 2024, het laatste wapenfeit van de succesrijke coach Arne Slot bij de club, vormt een mooie aanleiding om in te gaan op de banden van de bekende zanger Lee Towers met Feyenoord. En uiteraard ontbreken Mister Feyenoord Coen Moulijn en het oudste levende clubicoon Willem van Hanegem niet. En ook Pierre van Hooijdonk, die met twee doelpunten een belangrijke rol speelde bij het veroveren van de UEFA Cup in 2002, komt aan het woord.

De Christelijke Kameraden zamelen onder meer geld in voor kerstpakketten ten behoeve van supporters die het niet zo breed hebben.

Vincent Bijlo

Wist u dat er een blindentribune in de Kuip is? Deze werd destijds geopend door cabaretier en schrijver, maar bovenal Feyenoord-supporter Vincent Bijlo: Ja, precies. De tak zonder w. Wij keepen echt veel minder goed, maar ik ben minder vaak geblesseerd.

Uiteraard staat het boek vol met anekdotes. Reservedoelman Jan Kuttering (of was het Kutterink? AK) had zijn naam niet mee. Iedereen noemde hem ‘kut’. Op een gegeven dag werd vermeld dat hij zijn naam had veranderd. Hij heette nu gewoon Gerrit Kuttering.

Een mooi geïllustreerd ánder Feyenoordboek en daarom onmisbaar voor elke fan en verdere geïnteresseerde.

Dave Geensen – De Feyenoord Familie. Kameraadschap, clubliefde en passie. ISBN 978-90-8975-476-9, 248 pagina’s, € 22,99. Meppel: Just Publishers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Voetbal. Bookmark de permalink.