De Witte Kerk

De lotgevallen van Willem Boy

Mythische gebeurtenissen in de geschiedenis van West-Friesland.

De Witte Kerk is een overwegend historische roman met een bijzonder rijke inhoud. Naast het boeiende en soms romantische verhaal van Willem Boy worden enkele perioden uit de geschiedenis van West-Friesland beschreven. Het gaat dan om de vroege geschiedenis, waarbij ook mythologie aan de orde komt met de godin Frya. De latere strijd tussen de Friezen en de Hollanders komt eveneens ter sprake. Centraal staat daarbij de ondergang van het plaatsje Vronen, waarvan Graaf Jan van Holland 3000 inwoners doodde. Ook het beleg van Alkmaar speelt een grote rol.

Het hoofdstuk met Ada Booij als hoofdpersoon speelt in het heden. Ze bezoekt Abraham Zas, een nazaat van Laurens Zas, voormalig rector van de Latijnse School van Alkmaar in de zestiende eeuw. Hij vertelt haar enkele geheimen over de familiegeschiedenis en overhandigt haar een zeer oud geschrift met informatie over haar voorouders.

Auteur

Leo Zonneveld (1954) is een Nederlandse schrijver. Na zijn studie wiskunde werkte hij 34 jaar in de IT. Nu werkt hij als docent wiskunde aan een middelbare school. Zijn schrijversloopbaan begon met het schrijven van korte verhalen. In 2010 publiceerde hij zijn eerste boek De stem uit de zee. In 2013 verscheen de avonturenroman De terugkeer naar het licht. Zijn liefde voor geschiedenis komt duidelijk naar voren in zijn nieuwste roman.

De geschiedenis van het oude Friesland, toen sterk verbonden met Denemarken, is zeer interessant. Het is jammer dat de schrijver hierover lange lessen afsteekt met veel korte feiten. Gelukkig zijn er ook boeiende verhalen over Willem Boy op de Latijnse School en zijn relatie met de burgemeestersdochter Ada van Foreest. Spannend is het verhaal over de ontvoering van Willem. Het gebeurt met koetsen, er is een overtocht over de Zuiderzee en een tocht naar de koningsterp van Finn, koning der Friezen, bij Wijnaldum. De gebeurtenissen aldaar zijn heel beeldend beschreven, een mooi hoofdstuk.

De roman kent enkele markante persoonlijkheden. In de eerste plaats pater Joannes, die Willem over de geschiedenis vertelt. Hij bemerkt dat Willem een intelligente jongen is en daarom zorgt hij ervoor dat hij de Latijnse School kan volgen in Alkmaar. Ook de rector van de school, de heer Zas, maakt het mogelijk dat Willem als arme boerenjongen aan zijn school kan studeren.

In het boek komen talrijke geestverschijningen voor. De schrijver doet zijn best om deze tijdsanomalieën te verklaren. Er wordt beweerd dat sommige mensen de gave hebben verschijningen waar te nemen. Daar wordt zelfs een bewijs voor gegeven. Hoewel de geest en de  echte persoon elkaar ontmoeten mogen zij elkaar niet aanraken. Wel worden voorwerpen doorgegeven: een ketting en een munt. De schrijver overdrijft met het grote aantal verschijningen.

Het spannendste deel gaat ongetwijfeld over het beleg van Alkmaar. Willem woont in Sint Pancras en wordt geconfronteerd met de Spaanse soldaten die buiten de stad bivakkeren. Willem speelt een zeer heldhaftige rol. Jammer dat er weinig wordt verteld over de eigenlijke strijd. De auteur besteedt meer aandacht aan de twisten tussen katholieken en protestanten.

Een interessante en boeiende historische roman.

Leo Zonneveld – De Witte Kerk. De lotgevallen van Willem Boy. ISBN 978-94-6365-652-8, 220 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.