Ockhams scheermes

Scherpschutter op bestelling

Een commissaris Vercammen thriller.

Alex Dubois is hoofdpersoon in deze thriller die in Antwerpen speelt. Hij is ex-militair. In 2008 vocht hij in Irak tegen IS. Hij was scherpschutter en kreeg het bevel een jongen dood te schieten die op het punt stond een auto met gevangenen te laten ontploffen. Het beeld van het kind, wiens hoofd hij had weggeschoten, bleef op zijn netvlies hangen. Vijftien jaar later is hij een scherpschutter met een posttraumatische stressstoornis. De schrijver geeft veel weg. De lezer leert direct de grote boef kennen: zijn achtergrond, zijn bezoeken bij de psychiater en alle misdrijven. De vele moorden worden heel koelbloedig en routinematig gepleegd. Dit alles levert weinig spanning op. Natuurlijk wordt ook het politiespeurwerk beschreven.

Auteur

Chris Bossers is afkomstig uit Antwerpen. Hij werkt als partner in een advocatenkantoor. Zijn eerste schrijversactiviteiten waren scenario’s voor film en tv. Daarna begon hij met het schrijven van misdaadromans. Titels: Tonton Macoute, Engelenlach, Beest, Bangkok Blues en Judas 2.0. Zijn boeken berusten op ware feiten, maar dan met fictieve personages.

In deze politieroman werkt de schrijver weer met bekende personen uit zijn vorige boeken. namelijk de merkwaardige onderzoeksrechter Vandersmissen en commissaris Willy Vercammen die bekend staat als corrupt. Deze kleurrijke figuren zorgen wel voor humor, bijvoorbeeld in de volgende scene. Vercammen vertelt dat hij gebruik maakt van de methode van Ockhams scheermes. Vandersmissen reageert als volgt: Vercammen, het is lang geleden dat ik zo’n hoop bullshit heb gehoord. Zelfs voor jouw doen.

Naast het verhaal van de scherpschutter gaat het boek over het bedrijf Helmans Internationaal, een grote firma met fabrieken in het buitenland die werd beschuldigd van bodemvergiftiging bij een fabriek in Italië. Helmans wordt geleid door een ouder echtpaar dat alles regelt vanuit hun landgoed. Gregory Pelles, de financieel directeur en zijn assistent Joachim Boydens hebben allebei een oogje op Sylvie Meunier, het nieuwe meisje van de receptie. Tot groot ongenoegen van Gregory kiest zij voor Joachim.

Een vermakelijke gebeurtenis is de reis die Joachim maakt naar Hong Kong. De firma Chun Yee Materials zou bepaalde aardmetalen bewaren voor de firma Helmans. Joachim vraagt zich af of deze stoffen echt bestaan. Waarom heeft Helmans zulke grote partijen aangekocht en bij de Chinese firma opgeslagen? Joachim wil dit controleren. In Hong Kong dineert hij met de directeur, de heer Nelson. Deze belooft hem dat hij toegelaten zal worden bij de opslag. Echter bij alle vervolgafspraken is Nelson afwezig en onbereikbaar. Joachim keert onverrichter zake terug naar België.

Ockhams scheermes is een gecompliceerd boek. Er zijn twee grote verhaallijnen: die van de seriemoordenaar en die van firma Helmans. Daarbinnen zijn weer kleinere verhaallijnen: de bodemvergiftiging en de actiegroep van Roberto Minotti, tipgever de Wezel, dokter Liebens, de Albanees Iskander, de journaliste Diana Lecroix en natuurlijk het werk van de onderzoeksrechter en de politie. Daar horen natuurlijk ook weer allerlei personages bij. De schrijver gaat hier gelukkig overzichtelijk mee om. Naarmate het verhaal vordert valt er meer samen. Het eind verloopt snel en is zeer verrassend.

De schrijver hanteert een helderde stijl zodat het boek prettig leest. Ook humor ontbreekt niet: Joachim keek uit naar de volgende dag zoals een kalkoen naar Kerstmis.

Vercammen blijft boeien. Een mooi misdaadverhaal.

Chris Bossers – Ockhams scheermes. ISBN 987-94-64789-13-3, 240 pagina’s, € 19,95. Temse: Phoenix Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.