‘Ben ik zo slim of ben jij zo dom’

De levenskunstfilosofie van Louis van Gaal

Uitspraken van een capabele, arrogante en enigszins narcistische voetbalcoach.

Louis van Gaal was, net zoals bijvoorbeeld Johan Derksen, een modale voetballer. Hij wist zich echter met vallen en opstaan te ontwikkelen tot een topcoach. Hij is geenszins een knuffelcoach, daarvoor zet hij de verhoudingen met spelers en journaille te vaak op scherp. Zijn ongenuanceerde uitspraken, niet alleen in zijn moederstaal, maar ook in steenkolen Engels, Duits of Spaans, hebben daar zeker mede toe bijgedragen.

De auteur vond ’s mans taalgebruik kennelijk belangrijk genoeg om er een boekje aan te wijden. Per slot van rekening is dat ook gebeurd met Johan Cruijff, hoewel die natuurlijk van de buitencategorie was. De Bas geeft er zelfs een wetenschappelijk aandoend tintje aan door in de ondertitel het woord levenskunstfilosofie te gebruiken. De inleiding heet Louis van Gaal als filosoof. Het is natuurlijk de vraag of Van Gaal zich daarmee onderscheidt. De wereld kent veel filosofen van de koude grond. Mijn buurman kan er ook wat van, maar die is niet bekend.

Het boek is onderverdeeld in de volgende delen: Zijn (Voetbal en Het echte leven), Denken, Ethiek, De mens (De mens Van Gaal en De medemens) en tenslotte Taal. Een lijst van geraadpleegde bronnen en literatuur sluit het geheel af.

Auteur

Dr. Jan Cornelis de Bas (1964) is cultuurhistoricus, dichter en schrijver. Hij promoveerde op de EVP, een politieke partij die nooit tot de Kamer wist door te dringen. Daarnaast schreef hij een aantal boeken, waaronder een biografie over Aad Mansfeld, markant voetballer voetballer van onder andere ADO/Den Haag en Feyenoord. Hij rijdt tegenwoordig frequent op de mountainbike.

Voor uw recensent is Van Gaal zeker een bekwaam voetbalcoach, maar hij irriteert me regelmatig door zijn arrogante en narcistische uitlatingen. Mijn selectie van een aantal van de 258 uitspraken uit dit boek is zeker door deze visie gekleurd.

Over zijn standpunten: Ik zou het altijd nuanceren. Ik heb meestal gelijk.

Chelsea is another cook. Chelsea is another biscuit.

Es ist wieder ein Spiel; der Tod oder die Gladiolen.

Spelers zijn net grote kinderen.

Hebben wij dezelfde wedstrijd gezien?

We are running after the facts.

Van romantiek kan ik niet leven.

Er zijn geen stomme vragen. Er zijn stomme mensen.

Iedereen mag zijn mening geven, maar het is die van jou die zo stom is.

Bij mij moeten ze weten waarom ze iets doen.

Seit ich hier bin, scheint die Sonne.

Gefeliciteerd met de beste trainer van de wereld.

Ik ben de beste.

Ich bin nümlich ein Kommunikator.

Je hoort: ik praat al in de verleden tijd over je.  

Nieuwsgierig? Lees dan dit boek.

Jan de Bas – ‘Ben ik zo slim of ben jij zo dom’. De levensfilosofie van Louis van Gaal. ISBN 978-94-64625-56-1, 155 pagina’s, € 16,95. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.