Marcel, sterk met down

Samenspel van fictie en realiteit

Over een hechte vriendschap.

Als Marcel, een jongeman met het Downsyndroom, naast Pippa, haar vriend Jos en Rottweiler Ozzy komt wonen, wint hij met zijn ongedwongen persoonlijkheid al snel hun harten. Vooral Pippa, die thuis werkt, bouwt een bijzondere band met hem op waardoor ze indirect Marcels moeder ondersteunt in haar zorg voor de jongen.

Door Marcels onbevangenheid ontstaan er ontroerende, grappige situaties. Maar als zijn vrolijke natuur sluipenderwijs omslaat naar onaangename driftbuien beseft men dat er iets ernstigs aan de hand is …

Auteur

Patsi Desiree (61, pseudoniem), geboren in Vlaams-Brabant, werkte 13 jaar in de zorgsector. Vanuit haar expertise ving ze 10 jaar zorgkinderen op. Haar eerste boeken (jeugd, YA) bracht ze zelf uit. Het semi-autobiografische Gebroken, nooit verslagen, is haar officiële debuut. Momenteel werkt ze aan een boek over non-verbaal autisme.

In een fijne, warme schrijfstijl maken we door de ogen van Pippa kennis met Marcel. De korte, anekdotische hoofdstukken lopen mooi in elkaar over. De herhalende factor heeft effect, het verhaal loopt parallel aan de kleine wereld en de ervaringen van Marcel die zich vooral in de directe omgeving afspelen. Marcels dialoogdelen zijn in zijn ‘taal’ geschreven, waardoor de lezers die ervaring hebben met personen met Down het ‘kunnen horen’. Het is mooi te merken dat het kromme spreken van Marcel bijdraagt aan een zekere ontroering en een glimlach.

Als een duivel uit een doosje sprong Marcel uit de beek waarin hij verstopt zat. Dorre bladeren die de bodem van de beek bedekten, vlogen alle kanten op. ‘Fe-assing!’ riep hij vrolijk, al zag ik dat zijn ogen een zekere mate van ongerustheid uitstraalden.

De schets van de belevingswereld van Marcel en zijn geliefden versterken het beeld van een liefdevolle omgeving die over hem waakt en van zijn streken geniet.

Ik grijnsde breed naar mijn stoere beste vriend in zijn bed. Hij had pretlichtjes in zijn ogen. De kuiltjes in zijn wangen verraadden zijn ondeugende lach, want hij had zijn deken over zijn mond getrokken.

Marcels ziekteproces loopt als een rode draad door het verhaal, waardoor het luchtige, vrolijke effect van het karakter van deze bijzondere jongeman, ondanks de dramatische wendingen, de boventoon voert.

Marcel was dolgelukkig met de foto’s. We mochten ze tegen de muur hangen waar hij steeds naar keek. Hij genoot ervan om aan de verpleging te vertellen over de streken die hij had uitgehaald met Ozzy. Hoewel hij zienderogen verzwakte, bleef zijn levenslust aanwezig.

Een liefdevol verhaal over vriendschap, plezier, zorg voor elkaar, verdriet, rouw en afscheid.

Patsi Desiree – Marcel, sterk met down. ISBN 978-94-6449-176-0, 154 pagina’s, € 14,95. Prinsenbeek: Davey Jones Publishing 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.