Undercover. Ramkraak

Geweld in de grensstreek.

Undercoveragent Bob Lemmens onder vuur.

De Vlaams-Nederlandse Netflix televisieserie Unvercover mag zich terecht in een grote populariteit verheugen. Hugo Luijten schreef twee zogenaamde prequels, die zich afspeelden vóór het verhaal van de serie, en dat van de spin-off film Ferry. In het eerste boek Alles of niks maken we kennis met de Vlaamse Undercoveragent Bob Lemmens, die steeds dieper verstrikt raakt in de misdaadpraktijken van een witwasfamilie, meedogenloos geleid voor Tante Mie, een prachtig getypeerde criminele versie van Ma Flodder. Bobs onorthodoxe optreden laat een enorme puimhoop achter, niet alleen bij de penoze, maar ook bij zijn opdrachtgevers en zijn eigen gezin.

Hier begint Ramkraak. Bobs baas Nick zit behoorlijk met hem in zijn maag. Zijn superieuren zijn nog steeds laaiend over diens ‘dollemansrit’ door Antwerpen. Zijn vrouw Liesbeth heeft het helemaal met hem gehad. Bob wil weg van kantoor en van zijn gezin, maar een nieuwe undercoverjob wordt hem niet gegund. Uiteindelijk mag hij na veel soebatten Kerim, Yildiz een undercoveragent begeleiden, die probeert te infiltreren in een bende die plofkraken uitvoert in de grensstreek van België, Nederland en Duitsland.

Auteur

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver. Hij schrijft geregeld over geschiedenis, onderwijs, heemkunde en dialecten in vakbladen en tijdschriften. Daarnaast is hij columnist bij verschillende kranten. In 2017 verscheen zijn eerste roman Offer voor een verloren zaak. Vanaf 2018 begon hij aan een trillerreeks met commissaris Cools als hoofdpersoon, waaronder De Brexitmoorden (2019). Ramkraak is het vervolg op Alles of niks, maar kan uitstekend ‘los’ worden gelezen.

Als de bende steeds gewelddadiger wordt zet Bob Kerim op ongeoorloofde wijze onder druk. Diens infiltratie blijkt levensgevaarlijk en plotseling is hij van de radar verdwenen. Intussen proberen de politiekorpsen uit de grensstreek zo goed en zo kwaad samen te werken, maar ze worden daarbij gehinderd door hun eigen nationale wet- en regelgeving. Een en ander vergt veel improvisatievermogen.

Waar is Kerim gebleven? En is Bob nog te redden? Met de snelheid van een rollercoaster stormen we wederom naar een zinderende ontknoping.

Bloedstollende thriller. Bovendien voor de liefhebbers met Alles of niets een mooie introductie tot serie en film. Extra attractie: We maken ook nog kennis met Ferry Bouman, de Brabander, die zou uitgroeien tot de hoofdpersoon, naast Bob Lemmens,

Hugo LuijtenUndercover. Ramkraak. ISBN 978-94-014-8072-7, 227 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Lannoo 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.